Kultúra

Az elhagyatott erdélyi erődtemplom, melyben a híveket lovak és tehenek váltották fel

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 03. 20. 17:02

Az évszázados templomok sorsa sokszor aggasztó, de ilyenre tényleg kevésszer van példa.
Korábban a témában:

A Nagyszeben közelében fekvő apró, hétszázötven fős falut, Doborkát (Dobârca) az elmúlt évszázadokban többször is sújtotta a történelem vihara: a kenyérmezei ütközet idején, 1479-ben a törökök kétszer is elpusztították, százhúsz évvel később pedig a Vitéz Mihály néven a románok által az ország első egyesítőjeként tisztelt II. Mihály havasalföldi fejedelem seregei tették a földdel egyenlővé. A szász település azonban mindezek ellenére sem vált lakatlanná, sőt, a XIX. század derekán közel ezer lakossal (508 német, 369 román, 95 cigány) is büszkélkedhetett, bár német lakossága mára már mindössze tíz főre apadt.

A német jelenlétnek köszönhetően a falu jó része évszázadokon át evangélikusnak vallotta magát, így az eredetileg a XIII. század folyamán román stílusban épült, 1500-1515 közt gótikussá alakított, valamint erődítetté váló, hét-nyolc méteres védőfalat kapott templomában a reformáció után papok helyett immár lelkészek hirdették az Úr szavát. Az épület máig áll, noha Léstyán Ferenc kutatása szerint az 1599-ben és 1658-ban is leégett, négy tornya közül kettő már rég az enyészeté, az épület pedig hosszú idő óta üresen áll.

Állapota a kétezres évek végéig elfogadható volt (ezen a 2006-os fotón legalábbis úgy tűnik, hogy minden rendben), a következő évek azonban óriási változásokat hoztak a templom történetében: a Hereditatum Vetési László, illetve Ferenczi Z. Sámuel által készített fotóin jól látszik, hogy 2012-re a padok egy részét összetörték, a két évvel ezelőtti fotókon pedig  pedig kíváncsi marhák és lovak tűnnek fel az oltár közelében:

A Gyulafehérvári Egyetem történészhallgatói szerencsére azonban még épp időben érkeztek, így 2016 nyarán helyrehozták a tető egy részét, valamint a régóta hiányzó kaput is pótolták, hogy az állatok közlekedését ellehetetlenítsék.

A munka ezzel természetesen még nem ért véget, hiszen az erdélyi erődített templomok megmentéséért küzdő Kulturerbe Kirchenburgen vezetője, Alexander Kloos Svájcban és Németországban is fotókiállítást rendezett a doborkai, illetve más veszélyeztetett épületek kincseinek bemutatásával, hogy a befolyt összeggel is tehessenek a megmentésükért.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.