Kultúra

Bemutatták New Yorkban Pintér Béla és Társulata sikerdarabját

24.hu
24.hu

2017. 01. 28. 09:24

A Titkaink című díjnyertes előadást a keleti part több nagyvárosában is színpadra viszik.
Korábban a témában:

Immár az Egyesült Államokban is látható a 2013/2014-es évadban A legjobb új magyar drámának és A legjobb előadásnak is megválasztott Titkaink című tragikomédia, amelyet a héten a New York-i Baryshnikov Arts Centerben vitt színpadra Pintér Béla és Társulata.

A Titkainkról a New York Times közölt kritikát, amelyben “szórakoztatóan ellentmondásosnak” festik le a színpadi művet. A napilap szerint ez egy “szívszaggató zenés darab”, mely egyszerre fest nagyon vicces és tisztán szánalomra méltó képet a korai ’80-as évek Magyarországáról.Az 1980-ban játszódó, virtuóz csavarokkal és szimbolikus elemekkel tűzdelt történet szerint a táncház-mozgalomban is aktív Balla Bán István (Friedenthal Zoltán) népzenegyűjtő sötét titkot őriz: képtelen úrrá lenni kisiskolás nevelt lánya, Timike (Enyedi Éva) iránti vonzalmán, amit egyedül legjobb barátja, a táncházvezető Tatár Imre (Pintér Béla) édesanyjával oszt meg. Ám az asszony halálával a titok nem kerül a sírba, hiszen az ellenzéki mozgalmakkal szimpatizáló Szádeczky Elvíra (Csákányi Eszter) lakásán poloskákat helyezett el az állambiztonság.

A Titkaink az 1980-as évek eleji magyar élet morális konfliktusát egy olyan zenei előadással ötvözi, amihez foghatót még nem lehetett hallani a Broadway színpadain.

– summázza a magyar előadása különlegességét a NY Times kritikusa.

Itthon még 2013. szeptemberében a Szkéné Színházban volt a Titkaink bemutatója, mely a 2015/2016-os évadtól a Trafóban látható. Az előadás a bemutatót követő évben rangos külföldi szemlékre kapott meghívást, 2014-ben szerepelt többek között a berlini HAU, a bécsi Wiener Festwochen, a temesvári TESZT, s a bázeli, maribori, wiesbadeni színházi fesztiválok programjában is. 2016-ban Zágrábban a 40. Fadil Hadži Days of Satire Fesztiválon megkapta A legjobb színházi előadásnak, és A legjobb színpadi szövegnek járó díjat, Stefanovics Angéla pedig elnyerte A legjobb színésznek járó díjat.

A Titkaink tizenkét alkalommal kerül színpadra az USA keleti partján. A turné kísérőprogramjaként Pintér Béla egyetemi órák vendége lesz, és kerekasztal-beszélgetéseken vesz részt, ahol egyetemi oktatók és színházi kritikusok kérdezik.

Forrás: Pintér Béla és Társulata, New York Times
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.