Kultúra

Ha a világvégehorror sem visz be magyar filmre, akkor semmi

Te miért nem nézel magyar filmet? Már évek óta nem igaz, hogy nincs semmi jó: a 2017-re tervezett hazai filmnaptár elképesztően dögös: új filmmel jön Jeles András, Szász János, Mundruczó Kornél és Pálfi György is, lesz drogos doku, passiófilm, rengeteg krimi, de jön a Viszkis- és a Kincsem-mozi is.

Kincsem

Bemutató: március 16.

Kezdjük mindjárt az év legnagyobb dobásával, legalábbis ami a belefektetett energiát illeti, a csodalóról: ugyanis röpke kétmilliárd forintos Filmalap-támogatásból készült el a film, ami rekord a magyar filmgyártásban, plusz erre még rájönnek a máshonnan összegründolt pénzek – nem sajnáljuk, csak érje meg. Jelen állás szerint a pénz látszik is a filmen, a trailer tisztességesen meg van csinálva, a kosztümök, a látvány, és a feszültség a helyén van. Nem is várok mást: minden értelmiségi fanyalgást félretéve Herendi Gábor már a Valami Amerikával bizonyította, hogy tud remek közönségfilmet rendezni. A március 16-ra ígért film egyébként szerencsére nem valamiféle beszélő lovas bolondéria lesz, amint azt a forgatáson megtudtuk, Kincsem csak háttérszereplője a valójában a Monarchia korabeli élet és egy fordulatos szerelem történetének, a főszereplőt, Kincsem tulajdonosát Nagy Ervin alakítja, partnernője a végre-végre nagy filmszerepben is látható zseniális Petrik Andrea.  Eddig jól néz ki a projekt, már csak azon drukkolunk, hogy az összegészében hárommilliárd forintra rúgó büdzséből ne felejtsenek el komolyabb összeget költeni a film promójára is – túl sok remek film csúszott el ezen.

#Jézus – Apám nevében

Bemutató: január 12.

Ha már promóciós bakikról írtam a Kincsem kapcsán: Roczó-Nagy Zoltán filmje körül akad némi káosz: november 24-én ezt a filmet már be akarták mutatni, sőt, premiermeghívót is kaptunk, ám a film most újfent a premierprogramban, és január 12-én már tényleg mozikba kerül, hogy novemberben mi volt, már mindegy is. Akárhogy is, a film sajnos november előtt is, azóta is a nullához konvergáló promóciót kapott, se sajtó, se plakátok, az az egy szem trailer nem igazán ütötte át az ingerküszöböt, kemény 128 ember követi a film FB-oldalát, ilyen formán sok nézőre aligha számíthat. Pedig a főcímdalt a honi főcímdalgyáros, Hrutka Róbert jegyzi, a szereposztás alapján – Kálloy-Molnár Péter például Júdást alakítja – még jó is lehet, bár az ötlet, miszerint mi lenne, ha XY fontos történelmi alak a mai korban bukkanna fel, némiképp elhasznált, itt ugyebár Jézus történetét ültette mai közegbe a rendező.

Az állampolgár

Bemutató: január 26.

Vranik Roland a Fekete kefe és az Adás című filmjével sem éppen a közönségbarát vonalon mozgott, ehhez képest Az állampolgár teljesen emészthető történettel érkezik, még ha könnyednek nem is mondható. A történet főszereplője egy Magyarországon élő idősödő fekete férfi, aki épp az állampolgárság megszerzéséért tanul, egymásba is szeretnek szépen a tanárnőjével, és látszólag révbe is érhetne itt a sztori, már akkor is szeretnénk – hány film mutatja meg, hogy a szerelem nem a húszéveseknek van fenntartva? – ám felbukkan a színen egy iráni menekült lány, akit csak az tarthatna az országban, ha összeházasodik egy magyar állampolgárral. A menekültlét szolidaritása és a szerelem között őrlődik a főszereplő, nem vidám, de mindenképp időszerű film ez.

Testről és lélekről

Bemutató: március 2.

Enyedi Ildikó legutóbb 1998-ban jelentkezett filmmel, azóta legutóbb az HBO Terápiájának epizódjait rendezte, így ha másért nem, már csak a visszatérésért is érdemes lesz megnézni a filmet, mely a Berlinalán  is versenyez és amelyben a két főhős azon az alapon kezd vonzódni egymáshoz, hogy történetesen pont ugyanazt álmodják. A szereposztás is izgalmas, olyan nevek mellett, mint Nagy Ervin, Mácsai Pál vagy Jordán Tamás, a két főszereplő relatíve ismeretlen: a női főszerepet a Katona József Színház Borbély Alexandrája alakítja, akinek ez az első filmes főszereplése, a férfi főszereplő Morcsányi Géza pedig színházi dramaturg, a magyar könyvkiadás és irodalmi élet ismert alakja. Üdítően friss ötletek, nagyon várjuk.

Kojot

Bemutató: február 16.

Kostyál Márk filmje garantálja, hogy idén Valentin-napkor nem csak az Ötvenárnyalatról szól majd a hazai moziműsor. A sztori kicsit a tavalyi zseniális Kút hangulatát idézi, legalábbis a kihalt környék és a lepukkant karakterek stimmelnek: a főhős nagyapjától örökölt kis ház és telek miatt egy apró zsákfaluba költözik asszonyostól, ám alig melegednek meg az új lakóhelyen, kiderül, hogy a helyi Döbrögi fillérekért vásárolja fel a helyi telkeket, hogy jó pénzért egy multinak adja tovább. Főhősünk viszont beint gazdagéknak, innentől kezdve némi erőszak és feszültség várható. Amint az az első, fergetegesen beteg trailerből is kitűnik.

Felesleges ember

Bemutató: 2017

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mikorra kerülhet mozikba az új Mundruczó-mozi, de erősen bízom benne, hogy minél hamarabb, mert nagyon ránk fér már egy olyan film, amelyet egy magyar rendező készít a menekültválságról, még ha az itt jócskán elemelten fog is csak megjelenni. Mundruczó éleslátását bizonyítja, hogy amióta készül a film, éspedig már hosszú évek óta készülget, azóta egy szír menekült a főhőse – miközben ugye itthon a többség a tízmilliárdos plakátkampány előtt még azt sem tudta, hogy van egy Szíria nevű ország. A Felesleges ember (munka)című projekt egy ideig pihent, közben mintegy mellesleg elkészült a cannes-i nagydíjas A fehér isten, idén jöhet a következő nagy dobás. A fanyalgók jobb, ha már itt lehűtik magukat: ez nem egy politizálós darab lesz, ha más nem, induljunk ki abból, hogy a főszereplőnek van egy olyan nem elhanyagolható képessége, hogy tud repülni.

Brazilok

Bemutató: április 6.

M. Kiss Csaba a tévériportok után széles vászonra költözik első nagyjátékfilmjével, melyben azért visszaköszön az egykori riporter társadalmi érzékenysége: a sztori egy focirajongó lelkészről szól, aki eléri, hogy a falu roma focicsapata is játszhasson a falu bajnokságán.  Mindehhez jön szerelmi szál, és még Farkas Franciska is feltűnik, ami általában csak javít bármilyen alapanyagon.

Pappa pia!

Bemutató: nyár vége

Ha nem lenne egyértelmű, a cím a Mamma Miára utal, úgy ám – amint azt a film bejelentésekor tanult kollégám megfogalmazta, ez a film nagyjából a Csinibaba és a Zimmer Feri zenés szerelemgyerekeként képzelhető el, lesz benne egy rakás magyar híresség, például Vajna Timi is feltűnik, Nagy Feró kiöregedett rocker nagyapát alakít – karakterszerep ez a javából –, ők majd mind viccesek lesznek és sok zene fog szólni.

Dizájneren

Bemutató: január 26.

Karcos doku is akad, mégpedig egyből januárban. Horváth Balázs videós riporter Geri, egy súlyosan drogfüggő srác napjait követi, miközben bepillantást enged egy szinte teljesen ismeretlen világba: a dizájnerdrogosok életveszélyes mindennapjaiba.

dizajneren

Aurora Borealis – Északi fény

Bemutató: 2017

Egyelőre bizonytalan a premierdátuma Mészáros Márta új filmjének, melyet azok a második világháború után született gyermekek ihlettek, akik szovjet katonák és osztrák nők kapcsolatából születtek – néha szerelemből, de leginkább erőszakból. A történet két idősíkon fut: az ötvenes években és napjainkban. A film főhőse, akit Törőcsik Mari alakít, az ötvenes években disszidált, Bécsben telepedett le és már idősen, a férje halála után tér vissza a falujába. Amikor kórházba kerül, Tóth Ildikó által megformált lánya véletlenül rájön, hogy titkok lappanganak a múltban és nyomozni kezd. Nagyon súlyos darabnak ígérkezik, nagyon várjuk. Interjúztunk a rendezővel, erre.

Lengemesék

Bemutató: március 9.

Berg Judit Lengemesék sorozatának kötetei, és a belőle készülő egész estés animációs film az évszakok köré szerveződnek: története a tavasszal kezdődik, és a téllel fejeződik be, közben bemutatja a Nádtenger lakóinak mindennapjait, a harácsok és a lengék életét. Elég ritka, hogy magyar meséből animációs film készüljön, pláne egész estés,mozivászonra szánt, már csak ezért is kíváncsian várjuk.

Salamon király legendája

Bemutató: szeptember 28.

Még egy animációs film a Vertigótól, ezúttal egy bibliai ihletésű: a film amellett, hogy elmeséli Salamon kamaszfiúból felnőtt férfivá válásának történetét, bemutatja a Mediterrán térségben élő kultúrák sokszínűségét, Ázsia, Afrika és Európa közös örökségét, a három nagy vallás bölcsőjét. Az film rendezője a belga származású Albert Hanan Kaminski, forgatókönyvírója Böszörményi Gyula, producerei Temple Réka és Edna Kowarsky. A fim büdzséjének egynegyede Filmalap pénzből jött össze, 200 millió forinttal támogatták az animáció elkészültét.

salamon_kiraly_legendaja

Lajkó, cigány az űrben

Bemutató: október 19.

A Lajkó – cigány az űrben egy fekete komédia, amelyből kiderül, hogy az első élőlény az űrben nem egy Lajka nevű kutya volt, hanem egy Lajkó nevű magyar permetezőpilóta. A történet szerint 1957 elején a Szovjetunió úgy dönt, baráti országai közül Magyarországnak ad esélyt, hogy kiválassza a földkerekség első kozmonautáját, aki majd az első ember lehet az űrben. A legmegfelelőbb jelöltnek az utazásra Serbán Lajos, Lajkó ígérkezik, aki permetezőpilótaként már gyermekkora óta betegesen vonzódik a csillagokhoz és az űrhöz. Az ötlet fergeteges, a címszerepet Keresztes Tamás alakítja, de Gyabronka József, Pálffy Tibor, Trokán Anna és Trokán Nóra, Szirtes Ági, Máté Gábor, Rajkai Zoltán, Trill Zsolt és Lukács Andor is feltűnik.

Az Úr hangja

Bemutató: 2017 vége

Pálfi György Stanislaw Lem regénye alapján készülő filmje az eredeti mű gondolatvilágát adaptálja egy napjainkban játszódó családi krimibe. A film főhőse a harmincas éveinek végén járó Péter, egy titokzatos balesetekről szóló dokumentumfilmben felismerni véli a hetvenes években disszidált, azóta nem látott apját. Megpróbálja felkeresni őt Amerikában, majd kalandos nyomozás után végre rátalál az immár új családot alapított édesapára. Ennek a találkozásnak köszönhető az is, hogy a világ értesül arról: az univerzum megszólalt, nem vagyunk egyedül a világmindenségben. Az Úr hangja főszerepeit Polgár Csaba és a kanadai Eric Peterson alakítja, a stáb és a szereplőgárda is nemzetközi mix, ahogy a film nagy része is külföldön, Kanadában forgott. Természetesen űrhajó lesz benne – tudtuk meg a forgatáson.

6,9 a Richter-skálán

Bemutató: április 9.

Ez a román-magyar koprodukcióban készült mozi ugyan inkább román, mint magyar, ám a Filmalap érintettsége, és a gyártói oldal jelentős magyar jelenléte okán – a producerek között Dettre Gábor és Garai Gábor is jelen van, illetve a gyártás is közös – mégis meg kell említeni. Meg azért is, mert a hírek szerint kiemelkedően klassz darab. Főszereplője Tony, korosodó, gyermektelen színész, féltékeny, depressziós nejével a házassága is egyre inkább ellaposodik, az egyetlen igalom az életében az, hogy betegesen fél a földrengésektől. Tony épp első musicalszerepére készül, mely házasságával is szép párhuzamokat mutat, amikor felbukkan apja, aki nagypapakora ellenére még mindig igen szívesen megnyalja azt a bizonyos sót, és épp egy huszonéves lánynak csapja a szelet.

Kihűlés / Out

Bemutató: június 8.

Kristóf György filmje is koprodukcióban, szlovák-magyar gyártásban valósul meg, egyelőre nem tudunk róla túl sokat, csak hogy egy ötvenes férfi útkereséséről szól majd, szó szerint, ugyanis miután kirúgták az állásából, ahol ledolgozta az életét, nyakába kapja Kelet-Európát, hogy egy lett illetőségű hajón dolgozzon. Kristóf ezzel a filmmel debütál rendezőként.

A Viszkis

Bemutató: 2017 második fele

Antal Nimród újra itthon rendez? Erre csípőből ugrik minden filmrajongó, mégiscsak nem láttuk itthon a Kontroll óta. Ráadásul egy olyan figuráról, akit nagyjából rózsasándori magasságokba emelt a néplélek: a Viszkis tipikusan az a bűnöző, akivel kapcsolatban sokkal inkább neki, mintsem a hatóságoknak drukkolt volna a nép. Ambrus Attila azóta megtért, békésen fazekaskodik, de azért a film felidézi azt az utat, amit bejárt, hogy A Viszkissé váljon. Nagyon várjuk – a forgatáson is jártunk.

A tökéletes gyilkos

Bemutató: május 11.

Pacskovszky József filmje László Zsolt főszereplésével érkezik, ami elég jól hangzik, László Zsoltot bármikor, bármiben, bármeddig szívesen néznénk, lassan várnánk is némi kedvcsinálót a filmhez, mert kár lenne, ha a magyar filmek sorsára jutva közönség nélkül maradna – bár a forgalmazó Forum Hungary általában tudja, mit csinál. Szabó Győző, Szabó Kimmel Tamás és Nagypál Gábor is feltűnik majd a krimiben, melyben László Zsolt egy fiatal nőt próbál kézre keríteni.

Tegnap

Bemutató: 2017

Az Európa-filmdíjas Kenyeres Bálint első nagyjátékfilmjének főszerepét a román Vlad Ivanov, alakítja, akit a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmből, vagy a tavalyi év egyik legjobb filmjéből, a Toni Erdmannból ismerhet a közönség. Ivanov egy ötvenes éveiben járó építészt alakít, aki, miután nyugtalanító híreket kap cége észak-afrikai építkezéséről, úgy dönt, személyesen oldja meg a problémát. A helyszínen kiderül ugyan, hogy minden a legnagyobb rendben, ám fiatalsága helyszínén szembesülnie kell emlékeivel, és egykori szerelme utáni nyomozva egyre jobban belebonyolódik a múlt és jelen labirintusába. A film Marokkóban forgott, és a terv szerint még idén a mozikba kerül.

Utazás apánkkal

Bemutató: január 19.

Ez a német-román-magyar koprodukció ugyan erősen nemzetközi jellegű – értsd kevés benne a magyar érintettség -, ám a Filmalap is támogatta, és néhány magyar alkotó is közreműködött benne, egyebek mellett Darvas Ferenc zeneszerző, így listánkon a helye. A Cinefesten már vetített film most rendes forgalmazásban is látható lesz, és érdemes is lesz, az Aradról az NDK-ba tartó road movie, amelyet a prágai tavasz formájába arcon rúg a történelem, vicces is, groteszk is, megható is, romantikus is, és itt Európa közepén adhat némi történelmi perspektívát is.

Sóhajok hídja

Bemutató: 2017

Szász János új filmje sem lesz egy vidám darab, amint az ő filmjei általában nem szoktak azok lenni. A Horthy-korszakban valóban megtörtént brutális gyilkosságról szól a film, amely már alaphangját tekintve sem kevésbé beteg: a sztori szerint a főhős áruba bocsátja felesége testét a helyi, gazdag hentesnek, majd egy ponton úgy döntenek, inkább megölik a fickót. A főszerepekben Nagy Zsolt, Gryllus Dorka és Hegedűs D. Géza lesz látható.

Budapest Noir

Bemutató: 2017 ősze

A Kincsem mellett ez az év másik gigaprojektje, és ennek a forgatásán is jártunk, ahol kiderült például, hogy a főszerep sorsa egy pofonon múlt. Kondor Vilmos azonos című regényét nemzetközi siker után nem meglepő módon filmre adaptálták, éspedig nem kevés pénzből, ám az első fotók alapján a látványra-korhűségre legalább nem lesz panasz. A történet szerint 1936-ban járunk, a háború előtti Budapesten, Gömbös Gyula halála után, amikor is holtan találnak egy zsidó származású lányt. Gordon Zsigmond újságíró és kedvese, Eckhardt Krisztina a tettes nyomába ered, de nemsokára szembesülniük kell azzal, hogy sokkal többen akadályozzák, mint segítik őket. A rejtélyt ugyanis körüllengi a politika, a korrupció és a szex. A főszerepben Kolovratnik Krisztián és Tenki Réka, de Anger Zsolt, Kováts Adél és Mucsi Zoltán is feltűnik.

budapest_noir_kolovratnik_krisztian-1024x576

Vándorszínészek

Bemutató: 2017

Sándor Pál is hoz egy filmet, a tervek szerint még ebben az évben. Az 1800-as években játszódó film, bármily hihetetlen, egy csapat vándorszínészről szól, az ő útjukat követi, amint a fővárosba, a vágyott kőszínházba igyekeznek, afféle kosztümös road-movie, a rendező ígérete szerint szerelemről és árulásról.

Fagyott május

Bemutató: 2017

Lichter Péter, aki eddig inkább rövidfilmjeiről volt ismert, posztapokaliptikus horrorfilmmel érkezik idén, jelentsen ez bármit. Jelen esetben egy olyan világvégét, ami már a múlt században bekövetkezett, a film szinopszisáról ugyanis jelenleg annyit tudni, hogy:

1990, az összeomlás után. Egy férfi egy erdei faházba húzódva küzd a túlélésért hónapok óta, amikor egy nap észrevesz valakit egy elhagyott gyerektáborban.

A forgatókönyvet Bartók Imre jegyzi, a minimális költségvetésű, független film elvileg még az év elején mozikba kerül. A hangulatra a film FB-oldalán felvonultatott fotókból következtethetünk valamelyest: kizárólag ködös erdőkben készült, kihalt, nyomasztó fotók ezek, a kopasz fák minden bizonnyal fontos szereplők lesznek. A plakát egészen kimagaslóan erős.

fagyott_majus_poszter

Rossz árnyék

Bemutató: 2017

14 év szünet után jelentkezik új mozifilmmel a Kossuth-díjas Jeles András. A 250 millió forintos Fimalap-támogatással készült A rossz árnyék főhősei egy különleges képességekkel megáldott huszonéves fiatalember és restaurátor apja, ám az alkotók ígérete szerint a film Jeles András korábbi munkáihoz hasonlóan a történeten túl nyúlva a világ általános és aktuális állapotának felmutatása lesz majd.

DVNA

Bemutató: 2017 novembere

Topolánszky Tamás Yvan MOME-s diplomafilmjének trailere annak idején bejárta a sajtót, így aligha én vagyok az egyetlen filmes újságíró, aki azóta is várja a hírt, hogy a mozikba kerül a film, amelyben Budapest egyik reggel arra ébred, hogy eltűnt a Duna, a medre teljesen száraz, és a kezdeti megoldási próbálkozások után rövid idő alatt teljesen elnéptelenedik a város, csak hat ember marad Budapesten, akik kénytelenek együttműködni. Akkor ez év novemberére ígérték a filmet, reméljük, így is lesz.

Olvasói sztorik