Kultúra

Egy svéd városban a Nap által elsütött ágyú jelzi az ebédidőt

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 01. 03. 15:06

A Balti-tengertől alig ötven kilométerre fekvő, hétezres Åtvidaberg nem csak halairól és a hetvenes években óriásit alakító futballcsapatáról híres, hiszen itt áll az egykor számtalan óriási ültetvényen és angolkertben használt napágyúk utolsó, működőképes túlélője.

Korábban a témában:

A május elejétől augusztus végéig működő rendszer egy egykor méretes angolkert közepén lévő dombon, a mai város közepétől alig néhány perces sétányira áll – immár százhatvannégy éve.

De miért kellett ágyú egy jókora kert közepére?

A válasz igen egyszerű: azért, hogy emlékeztessen a nap közepén esedékes ebédidőre!

A napi útja legmagasabb pontját hajszálpontosan délután egy órakor elérő Nap erős sugarai ugyanis ekkor kerültek ideális szögbe ahhoz, hogy az ágyútoronyban lévő lencsén áthaladva lángra lobbantsák az alá helyezett apró fegyver fekete lőporát.

Az ágyú elsült, a környéken pihenők pedig tudták, hogy épp ideje hazaindulni, vagy megcélozni a legközelebbi éttermet, és megtölteni a gyomrukat.

A ködös napokon az automatikus gyújtás természetesen nem működött, ilyenkor egy mindig készenlétben álló férfi kézzel gyújtotta be a lőport.

A torony ma a település legnagyobb látványossága, sőt, számos alkalommal lehetőség nyílik az ágyú kézi elsütésére is, amiért természetesen hivatalos naptüzéri oklevél is jár!

Fotó: Solkanonklubben, az Atlas Obscura nyomán
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.