Kultúra

A második legnagyobb magyar városban elég csak az iszapba nyúlni, hogy kincsekre találjon az ember

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 12. 29. 17:20

Az elmúlt évtizedekben újra elhivatott kincskeresők szállták meg a Temze londoni szakaszát, és fantasztikus leletek tonnáit bányászták ki a sárból.
Korábban a témában:

A közel kétezer éve a rómaiak által alapított brit főváros öreg folyója, a Temze a hosszú évek során számtalan dicső és kevésbé dicső esemény tanúja volt, de nem bántak vele épp a legfényesebben: egészen a modern időkig a lakók és a gyárak is a vízbe engedték az összes szemetüket, de emellett persze a helyiek is teledobálták pénzérmékkel, remélve, hogy kívánságaik valóra válnak, vagy egyszerűen csak jó szerencse kíséri őket a továbbiakban.

A saját kora által értéktelennek tartott vackokkal szép lassan megtelt folyóból a XVIII.-XIX. században a legszegényebb réteg kisgyermekei és aggastyánjai kezdték kibányászni az érdekes tárgyakat, hogy azt némi aprópénzre váltva túlélhessék a következő napokat. A szokás azonban egyáltalán nem halt meg: az egyszerűen csak mudlarking, azaz sárbúvárkodás néven emlegetett szokást ma is sokan űzik, annyi különbséggel, hogy a kincseket legtöbbször nem teszik pénzzé, sőt, a háromszáz évnél régebbi darabokat kötelezően be kell jelenteniük.

A folyóban réz és fémpénzek, szobordarabok és cseréptöredékek mellett máig számtalan agyagpipa és számtalan más használati tárgy, vagy ékszer bukkan fel – most ezek közül mutatunk be néhány érdekességet.

A világ első lekvárüzemének, a James Keiller és fiainak lekvártartója az 1860-as évekből

Élj reményben! feliratot hordozó gyűrű a XVI. századból

Néhány a XIX. század második felében gyártott porcelánbabák, az úgynevezett Frozen Charlotte-ok közül

Üvegszájak

Érme I. György képével, a Robinson Crusoe megjelenésének évéből, 1719-ből

Porcelán fogkrémes tégely a viktoriánus korból

Muskéták lövedékei

Spanyol érme 1643-ból

Töredékek és egészben megtalált kupák, tányérok, valamint cserépedények az elmúlt kétezer évből

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.