Kultúra

Megdöbbentő vallomást tett John Williams a Star Warsszal kapcsolatban

A mester olyat nyilatkozott, amire a rajongók valószínűleg még a legmerészebb álmaikban sem gondoltak.

Még a nyáron érkezett a Star Wars- és az Indiana Jones-rajongók számára kétségtelenül megnyugtató hír, miszerint a két franchise következő részeinek zenéjével már tuti nem lesz gond, miután a zseniális John Williams bevállalta mind a kettőnek a komponálását.

A 20. század legnagyobb hollywoodi zeneszerzője azóta nem hallatott magáról, mígnem most egy egészen megdöbbentő vallomást tett a Mirrornak adott interjújában, melyben felfedte, hogy hiába is szerezte ő a Csillagok háborúja mind a hét epizódjának a zenéjét,

a mai napig nem látta a Star Wars-filmeket.

Nem néztem meg egyik epizódot sem, ez a nagy igazság. Amikor elkészülök egy-egy film zenéjével, amellyel addig heteken át együtt éltem és finomítottam, mígnem végül rögzítettük, utána egyszerűen csak kimegyek a stúdióból és fellélegzem, mondván végre készen van, majd pedig elengedem. Onnantól kezdve nem foglalkozom vele és nem is vágyom elmenni moziba megtekinteni az adott filmet, hogy halljam a zenéimet. Ezt lehet, hogy sokan furcsának találják, de nagyon-nagyon ritkán hallgatom meg a saját munkáimat.

– ismerte be a 84 éves mester, aki nem állt meg ennyinél és még azt is hozzátette, hogy igazából nem is tartja túlságosan emlékezetesnek a saját alkotásait, még annak ellenére sem, hogy azok immár generációkra voltak óriási hatással.

Szerintem egyik sem felejthetetlen. Kétségtelen, hogy valószínűleg a Csillagok háborújához komponáltak a legnépszerűbb munkáim, azonban én zeneszerzőként olyan zsenik munkát tekintem inkább felejthetetlennek, mint Mozart, Beethoven és Bach. Jómagam nem vagyok olyan briliáns, hogy leülök és helyben megírok egy melódiát, egy témát, egy egész jelenet zenéjét, vagy egy versenyművet, ahogyan azt feltehetően Mozart tette. A zeneszerzés nagyon kemény munka, főleg ha zenekarra komponál az ember. Ez egy magányos és intenzív munka: rengeteget dolgozom egyedül egy szobában, mert ez kell hozzá. Egyébként még mindig tollat és papírt használok. Nincs is számítógépem.

– mondta az öt Oscarral és négy Arany Glóbusszal kitüntetett legenda. Arról nem beszélt, hogy a kortársai alkotásait meghallgatja-e, azonban ezek után valószínűbbnek tűnik, hogy nem, így az is szinte biztos, hogy nem látta és nem is fogja megnézni a Zsivány Egyest sem (előzetes itt), amely jelenleg világszerte a mozik favoritjaként termeli a dollármilliókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik