Kultúra

Rubik Ernő nélkül A padlás sem lenne olyan, amilyen

A legendás darab épp ma kerül 900. alkalommal a Vígszínház színpadára – azt viszont kevesen tudják, hogy Rubik Ernőnek is köze van hozzá. A padlásnak ugyanis a legfontosabb kellékét maga Rubik tervezte. Ez a híres Varázskönyv, ami gyakorlatilag különálló szereplő a történetben.

Amikor készült a darab, megszületett a Varázskönyv ötlete is. Meg kellett oldani, hogy ez a könyv tényleg „varázsos” legyen. Hosszú habozás után mertük felhívni Rubik Ernőt telefonon, és megkérdeztük tőle, hogy segítene-e, küldhetnénk-e neki egy szövegkönyvet. Rögtön barátsággal fogadott minket. Magát a Varázskönyvet pedig ajándékként kapta meg a Vígszínház, ez egy olyan nemes gesztus, amiért a mai napig nem győzünk neki elég hálásak lenni.

– mesélt a friss Prima Primissima díjas Marton László főrendező.

A Rubik Stúdióból eljött a próbára a tervező egyik munkatársa, ő tanította meg, hogy kell bánni ezzel a speciális kellékkel. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen technikával és milyen sorrendben hajtogatta a könyvet a Herceget játszó színész. Ez egy elég bonyolult technika, ha most kellene megmutatni, hogy működik ez a könyv, nekem sem sikerülne elsőre a művelet. Kezdetben Méhes László forgatta bravúrosan, most pedig Telekes Péter látható a Herceg szerepében.

Telekes Péter exkluzív videónkban be is mutatja, hogyan is működik ez a fifikás könyv.

A padlást decemberben több alkalommal is játssza a Vígszínház, információ és jegyek erre.

Olvasói sztorik