Kultúra
hobo(430x286).png (hobo)

A Gulag virágai – Hobo a Nemzetiben

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 10. 31. 09:52

A Gulag virágai címmel Földes László Hobo írásából és válogatásából készül előadás a Nemzeti Színházban; a Vidnyánszky Attila rendezésében látható produkció bemutatóját november 12-én tartják. Az előadásban Földes László Hobo, Rácz József és zenészként Pál Lajos szerepel. Földes László Hobo és az előadás dramaturgja, Kozma András 2009-ben személyesen járt a Perm-36-os tábor romjainál, az előadás létrehozásakor az ott szerzett élményeiket is felhasználták.

Földes László Hobo A Gulag virágairól.

Valahogy ott is hírhedt kalandornak számítottam. Orosz ellenzéki körökben ismerték a Hobo Blues Band Vadászat című albumát, a szöveget annak idején le is fordították, és szamizdatban terjesztették. A permi láger vezetője valakitől hallott rólam…

A darab története a második világháborúban játszódik. A szovjetek által megszállt területen megszületik egy kisfiú, akit családjával együtt a Gulagra hurcolnak, ahol mérhetetlen szenvedést és megaláztatást élnek át. A ’60-as években egy november hetedikei ünnepségre készülődnek a Perm-36-os lágerben. A rabokat felszólítják, hogy vegyenek részt a műsorban.

Vagyis éltessék azt a rendszert, amely őket rabságban tartja – hátborzongató abszurditás.

A kultúrfelelős és a tangóharmonikás egy barakkban tartja a szereplőválogatást, ott folyik a beérkezett írások felolvasása, szelektálása és szól a zene. Végül a díszelőadás is ott kezdődik el.

A Gulag virágai című előadás a fiú életén és a táborlakók november 7-ei előadásának történetén keresztül mutatja be a munkatábor borzalmas és ellentmondásos viszonyait. Elhangzanak a Gulag fájdalmas és gyönyörűséges, néha humoros versei, történetei, a kommunista realizmus csasztuskái, indulói és jelszavai, közben a néző elé tárul az a fantasztikus művészi teljesítmény, amelyet a Gulagra hurcolt emberek hoztak létre. A Nemzeti Színház Kaszás Attila Termében látható előadás a bemutatót követően november 13-án, 17-én és december 19-én is látható lesz. A november 17-i előadás után közönségtalálkozót tartanak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2011. július 19.
Ikarus 280-as autóbuszok várakoznak átvizsgálásra a BKV dél-pesti garázsában.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.