Kultúra

Electro-swingtől a virágkoszorús countryig: ezt hallgasd a Szigeten

Pikachu pizsamás hollandok, csíkos pólós franciák, magas koptatott farmersortos, virágkoszorús fesztivállányok, jövünk!

Bár a nulladik nap is csak holnap lesz, már mától van bőven látni- és hallani való a Szigeten.

Délután négykor kezd a nagyszínpadon a Marky Ramone’s Blitzkrieg, kötelező program minden punk-rock rajongónak. Marky Ramone, a Ramones egykori dobosa és az együttes utolsó életben lévő tagja saját együttesével lép színpadra. Fergeteges show-ra számíthatunk.

Holnap pedig leginkább a Parov Stelar miatt érdemes kinézni, bár szinte minden évben megtalálható valamelyik hazai fesztiválon, a Marcus Füreder vezette zenekart nehéz megunni. Ugrabugra, táncolás, pattogás electro-swingre.

Sok-sok indie rock

Az indie-rock-popot kedvelőknek valóságos paradicsom lesz az idei Sziget. Pénteken a fiatal britekből álló, indie- és szintipopot játszó Bastille-t, hétfőn pedig az indie rockosabb oldalát képviselő világhírű, ugyancsak brit együttest, a Kaiser Chiefs-t érdemes meghallgatni.

Szintén hétfőn zenél az amerikai The Neighbourhood, akik hip-hop és elektronikus elemekkel vegyített indie-t játszanak, és idén először lépnek majd fel a Szigeten. Bőrdzsekik, csinos, göndör fürtök és minimál tetkók: hipszterlányoknak lehet gyönyörködni.

A kedden fellépő The Lumineers egy bűbájos denveri zenekar. Olyan folkos countrys indie-rockot játszanak, amitől az embernek kedve lesz virágkoszorúval a fején táncolni egy pajtában. Igazán Szigetre illő.


Közvetlenül utánuk lép fel az egyik leghíresebb indie-rock együttes, az Arctic Monkeys frontembere, Alex Turner, szintén zenész Miles Kane barátjával kiegészülve. A The Last Shadow Puppets nevű formáció 2008-ban alakult, azonban sok év kihagyás után idén először láthatjuk őket élőben, ennél fogva ez a koncert igazi kuriózumnak számít.

Slágerek

Aki szereti azt az élményt, mikor élőben hallhat olyan slágereket, amiket már oda-vissza kívülről tud, a nulladik napi Rihanna koncertnél és az ausztrál énekesnő, SIA hétfő esti fellépésénél alkalmasabbat aligha találhat erre a Szigeten. Hiszen akár beismerjük, akár nem, néha jól esik csak úgy gátlástalanul üvölteni az éjszakába, hogy “Baby, I don’t need dollar bills to have fun tonight”. Itt aztán lehet.

Még több színpad

Akik pedig esetleg a headlinereken kívül mást is megnéznének, azoknak érdemes ellátogatniuk a Világzenei Színpadra, ahová a világ minden tájáról érkeznek előadók, valamint az Afro-Latin-Reggae Falut, a Blues Kocsmát, és a Fidelió Klasszikus, Opera és Jazz Színpadot is végig lehet járni a műfaji sokszínűség jegyében.

Ha pedig éppen valami hazaira vágynánk a sok nemzetközi után, a Petőfi Rádió- Telekom VOLT Fesztivál Színpadon a Budapest Bártól kezdve az Ivan and the Parazolon keresztül a Hiperkarmáig a legkülönbözőbb magyar együttesek szolgáltatják a talpalávalót délután háromtól hajnali egyig.

Még több program

Azoknak sem kell az unalomtól félniük, akik esetleg már délelőtt talpon vannak, vagy csak valami elfoglaltságot keresnek két koncert között. A Civil Szigeten száz civil szervezet és intézmény várja standjainál az érdeklődőket, akik az újraélesztés megtanulása vagy drogprevenciós kérdőív kitöltésének fejében a megszerzett tudás mellé jópofa kis ajándékokat kaphatnak. (Tehát aki szereti az ingyen cuccokat, errefelé orientálódjon.)

Azonban különböző kulturális programokkal is elfoglalhatják magukat az erre vágyók. A Szigetmoziban általában a magyar filmek színe-javát vetítik, így aki esetleg lemaradt az Isteni műszakról vagy a Liza, a rókatündérről, itt pótolhatja a lemaradást. De a Színház-és Táncsátor, a Cirque du Sziget és a Luminárium is mindig remek választás.

Ha netán csobbannánk egyet a tengernek álcázott Duna hűs vizében, a Sziget Beach felé vegyük az irányt. A homokos parton elhelyezkedő Cöxpont Chill Gardenben pedig egy jó chait szürcsölve a hatalmas babzsákfotelek egyikében megpihenhet a fáradt szigetelő.

A programok részletes leírása itt található.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik