Kultúra

Michael Palin is búcsúzik a Monty Python énekhangjától

Július 17-én elhunyt Fred Tomlinson énekes, zeneszerző. A Fred Tomlinson Singers alapítója Magyarországon nem túlságosan ismert, legalábbis név szerint. Pedig munkásságából egész sokat ismerhetünk, hiszen számtalanszor hallhatjuk énekelni a Monty Python Repülő Cirkuszában.

Így emlékezett rá Michael Palin a Monty Python nevében:

Fred Tomlinson és énekesei a Monty Python tévéműsorainak elválaszthatatlan szereplői voltak. Hozzáállásuk tökéletesen megfelelt a Pythonnak: bármit hajlandóak voltak magukra venni és elénekelni, feltéve, hogy az szokatlan és kirívó. Fred nem ismert kompromisszumot, rengeteg munkával és próbával gondoskodott róla, hogy az anyagaink ne csak lököttek, hanem rendkívül kidolgozottak is legyenek.

Fred sose morgolódott, mindig segített, ha tudott. Emlékszem, hogy miután Terry Jonesszal befejeztük a Favágó dal szövegét, késő este felhívtam Fredet. A telefonon keresztül meglehetősen hamisan eldúdoltam neki a dalt. Másnap reggelre Fred megírta a Favágó dal kottáját, és a műsorban az ő énekesei alkották a kórus gerincét. Rendkívül meggyőzően játszották a lovasrendőröket. Később olyanok idézték meg őket, mint George Harrison vagy Tom Hanks (utóbbi a George Harrison emlékkoncerten).

Fred tökéletesen megragadta a Python szellemiségét és imádta a kihívásokat. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek szép emlékei vannak erről a nagyszerű munkatársról. Őszinte részvétünk a családjának.

A Favágó dal mellett a Fred Tomlinson Singerst láthatjuk-hallhatjuk többek között a Spam dalban, illetve a Proust összefoglaló verseny című jelenetben is. De az együttműködés kiterjedt a filmekre is. Például a Gyalog galoppban a Camelot dal, a Brian életében az Allways Look on the Bright Side of Life is az ő segítségükkel szólalt meg.

Fred Tomlinson 88 évet élt.

Személyes kedvencemmel, a Money Songgal búcsúzom tőle:

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik