Kultúra

5 Oscar-jelölést érdemelne a Saul fia a Variety kritikusai szerint

A szaklap ítészei összeállították a szerintük jelölést érdemlők listáit, melyeken a magyar filmet több kategóriában is nevezték.

Közeleg a 2016-os Oscar-jelölések kihirdetése, melynek apropóján a Variety három kritikusa: Justin Chang, Peter Debruge és Guy Lodge megírták a maguk személyes kívánságlistáit, mondván mely kategóriákban ők milyen filmeket és neveket látnának szívesen az Amerikai Filmakadémia által január 14-én kihirdetendő jelöltek között.

A trió a legjobb idegen nyelvű film kategóriáján túl is válogatott külföldi alkotások közül, így fordulhatott az elő, hogy a Saul fiát öt kategóriában is a szerintük jelölést érdemlő produkciók közé választották. A hármasból Debruge ítélte oda Nemes Jeles László filmjének a legtöbb jelölést: szám szerint ötöt, a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb színész, a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb fényképezés kategóriákban. Mellette Chang is nevezte Röhrig Gézát a legjobb színészek közé, ugyanakkor ő csupán ebben az egy kategóriában jelölte a filmet. A többiekkel ellentétben Lodge nem adott jelölést a Saul fiának, ugyanakkor ő a legjobb rendezők közé delegálta Mundruczó Kornélt a Fehér istenért.

A Variety szerzői a Saul fia mellett elsősorban a Carol, a Brooklyn, a Spotlight és a Mad Max: A harag útja című alkotásokat favorizálták: Todd Haynes romantikus filmjének tíz, John Crowley drámájának hét, míg Tom McCarthy újságírós mozijának és George Miller akcióorgiájának egyaránt öt-öt jelölést szavaztak meg összesen.

Forrás: Variety via Index

Ajánlott videó

Olvasói sztorik