Kultúra

A Szimfónia program rengeteg gyermeket szólított meg (x)

Hátrányos helyzetű gyerekek százai kapcsolódtak be a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Symphonia Alapítvány zenei esélyteremtő programjába. A november 30-án záruló Szimfónia program helyszínein az óriási érdeklődés miatt a tervezett létszámot többszörösen meghaladó gyerekszámmal indultak a foglalkozások. A hagyományostól eltérő hangszeres zenetanulás és a közös zenélés fejlesztő hatására a gyerekek az iskolában is sikeresebbé váltak.

2015 november 30-án zárul a TÁMOP 3.3.16 Szimfónia program. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Symphonia Alapítvány partnerségében megvalósított program célja a hátrányos helyzetű gyermekek iskolai eredményeinek javítása volt, amit sajátos módon ért el. A Szimfónia egy szociális program, ami a szegény sorban élő gyermekek képességeinek fejlesztését segíti a hangszeres zenetanulás hatásain, valamint a zenekarépítés, az együttzenélés közösségépítő erején keresztül.

Simphonia Alapítvány koncertje a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szarvas Gábor úti központjában
A Szimfónia program koncertje a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szarvas Gábor úti központjában

Az uniós támogatással megvalósított program 2014 szeptemberében, a Dél-dunántúli és Észak-magyarországi régió 15 köznevelési intézményében indult el. A Szimfónia program a pedagógia, a zenepedagógia, a szociális és közösségfejlesztő munka területét kötötte össze. Minden iskolában szociális munkások és zenetanárok dolgoztak egymással és az iskola pedagógusaival szoros együttműködésben. A munkatársak kapcsolatot építettek a gyermekek és családjaik környezetében lévő szociális, gyermekjóléti, egészségügyi intézményrendszerrel. A program fontos eleme volt a családok bevonása és segítése, illetve a helyi közösséggel, civil szervezetekkel való kapcsolatfelvétel is.

A program végére a Szimfónia a helyi közösség részévé vált. Ezt a számtalan, kisebb-nagyobb helyi fellépés is erősítette. A tanév végére megalakultak a régiós szintű szimfonikus zenekarok, 2015 szeptemberében pedig Budapesten, a Papp László Sportarénában adott rövid koncertet a programot képviselő közel száz gyermek. A zenei foglalkozásokon kívül számos közösségfejlesztő, szabadidős lehetőség várta a gyerekeket, a programot kirándulások, koncert- és színházlátogatások, a nyári szünetben táborozás színesítette.

Simphonia Alapítvány koncertje a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szarvas Gábor úti központjában
A Szimfónia program koncertje a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szarvas Gábor úti központjában

A Széchenyi 2020 keretében, 296,35 millió forintos támogatásból megvalósuló projekt időtartama alatt több mint 1000 gyermeket sikerült megszólítani a zene eszközeivel, és mintegy félszáz gyermek a program rendszeres résztvevője volt. A Szimfónia program által elért gyerekek kétharmada hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű családból származik.

A projektről bővebb információt a www.szimfoniaprogram.hu oldalon olvashatnak.

Untitled-1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik