Simphonia Alapítvány koncertje a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szarvas Gábor úti központjában
Kultúra

A Szimfónia program rengeteg gyermeket szólított meg (x)

24.hu
24.hu

2015. 12. 08. 14:28

Hátrányos helyzetű gyerekek százai kapcsolódtak be a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Symphonia Alapítvány zenei esélyteremtő programjába. A november 30-án záruló Szimfónia program helyszínein az óriási érdeklődés miatt a tervezett létszámot többszörösen meghaladó gyerekszámmal indultak a foglalkozások. A hagyományostól eltérő hangszeres zenetanulás és a közös zenélés fejlesztő hatására a gyerekek az iskolában is sikeresebbé váltak.

2015 november 30-án zárul a TÁMOP 3.3.16 Szimfónia program. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Symphonia Alapítvány partnerségében megvalósított program célja a hátrányos helyzetű gyermekek iskolai eredményeinek javítása volt, amit sajátos módon ért el. A Szimfónia egy szociális program, ami a szegény sorban élő gyermekek képességeinek fejlesztését segíti a hangszeres zenetanulás hatásain, valamint a zenekarépítés, az együttzenélés közösségépítő erején keresztül.

Simphonia Alapítvány koncertje a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szarvas Gábor úti központjában
A Szimfónia program koncertje a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szarvas Gábor úti központjában

Az uniós támogatással megvalósított program 2014 szeptemberében, a Dél-dunántúli és Észak-magyarországi régió 15 köznevelési intézményében indult el. A Szimfónia program a pedagógia, a zenepedagógia, a szociális és közösségfejlesztő munka területét kötötte össze. Minden iskolában szociális munkások és zenetanárok dolgoztak egymással és az iskola pedagógusaival szoros együttműködésben. A munkatársak kapcsolatot építettek a gyermekek és családjaik környezetében lévő szociális, gyermekjóléti, egészségügyi intézményrendszerrel. A program fontos eleme volt a családok bevonása és segítése, illetve a helyi közösséggel, civil szervezetekkel való kapcsolatfelvétel is.

A program végére a Szimfónia a helyi közösség részévé vált. Ezt a számtalan, kisebb-nagyobb helyi fellépés is erősítette. A tanév végére megalakultak a régiós szintű szimfonikus zenekarok, 2015 szeptemberében pedig Budapesten, a Papp László Sportarénában adott rövid koncertet a programot képviselő közel száz gyermek. A zenei foglalkozásokon kívül számos közösségfejlesztő, szabadidős lehetőség várta a gyerekeket, a programot kirándulások, koncert- és színházlátogatások, a nyári szünetben táborozás színesítette.

Simphonia Alapítvány koncertje a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szarvas Gábor úti központjában
A Szimfónia program koncertje a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szarvas Gábor úti központjában

A Széchenyi 2020 keretében, 296,35 millió forintos támogatásból megvalósuló projekt időtartama alatt több mint 1000 gyermeket sikerült megszólítani a zene eszközeivel, és mintegy félszáz gyermek a program rendszeres résztvevője volt. A Szimfónia program által elért gyerekek kétharmada hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű családból származik.

A projektről bővebb információt a www.szimfoniaprogram.hu oldalon olvashatnak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.