Kultúra

A kommunizmusnak már rég vége, legfurcsább emlékművei azonban velünk maradtak

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 11. 11. 19:01

A szocializmusnak ugyan már rég vége, épített emlékei és szobrai azonban még mindig állnak. Ma bemutatunk ezek közül hatot, amelyek páratlanok a maguk nemében.

A második világháborúban meghalt szovjet katonák emlékének szentelt Dicsőség Dombja és emlékműve Minszk mellett. Az emlékhelyet két évnyi munkát követően Fehéroroszország felszabadításának 25. évfordulóján, 1969-ben avatták fel.


 

Fotók: Wikimedia Commons és Paul Appeldorn

Lenin óriási feje, Ulan-Ude, Oroszország

A négyszázezres város főterén Lenin születésének századik évfordulóján, 1970-ben állították fel az óriási, 7,7 méter magas bronzfejet, amely negyvenkét tonnát nyom.

Fotó: Nathan Messer és Marco Fieber

Az 1903-as ilindeni (oszmán- és idegenellenes) felkelés hőseire emlékező, Makedóniumként is ismert ilindeni emlékmű, mely a mai Macedóniához tartozó Krusevo területén áll. 1974-ben készült Iskra Grabuloska és Jordan Grabuloski tervei szerint.

Fotók: Wikimedia Commons

A bolgár állam születésének 1300. évfordulójára épült, kubista stílusú emlékmű, Sumen, Bulgária

Az 1981-ben átadott, Krum Damjanov és Ivan Szlavov által faragott, gyönyörűen karbantartott emlékmű méretei és formái lenyűgözőek.

Fotó: Yomadic és Klearchos Kapoutsis

A Bolgár Kommunista Párt ezzel a Buzludzsa hegy csúcsán 1981-ben épített emlékművel ünnepelte meg a bolgár szocialista mozgalom indulásának századik évfordulóját

buzludzha communist monument bulgaria

 

Fotó: Yomadic és KamrenB

A második világháború hőseinek emlékére készült kijevi Anyaföld-szobor, Jevgenyij Viktorovics Vusetics 1981-ben felállított munkája ma a Nagy Honvédő Háború Múzeumának része. A negyven méteres talapzattal együtt 102 méter magas, bal kezében szovjet címeres pajzsot, jobbjában kardot tartó szobor 560 tonnát nyom.

Fotó: Jorge Láscar és Scott Kaintz
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

KODAK Digital Still Camera
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.