Kultúra

Már fél évezreddel ezelőtt bebizonyították, hogy közel a világvége

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 10. 30. 16:39

A valaha készült egyik legcsodásabb könyvet, a Csodák Könyvét, benne a legfontosabb bibliai szörnyűségekkel, (az özönvíz, végítélet), katasztrófákkal (kőeső, vérzivatar), vagy épp a legfurcsább lényekkel (kétfejű szörnyek, repülő sárkányok) és égi csodákkal egy névtelen augsburgi művészetpártoló rendelte meg 1550 körül.

Korábban a témában:

A százhatvankilenc illusztráció mindegyike egy ismeretlen német művész magas színvonalú munkája. A könyv rengeteg, a XVI. században tudományosan még nem leírt természeti jelenséget is bemutat, így a napkutyát (naphalo), a sarki fényt, vagy épp a poláris sztratoszférikus felhőket.

Az illusztrációk egybe gyűjtve egyébként valószínűleg azt akarták sugallni, hogy ha ennyi szörnyűség – vérzivatar, szörnyek megjelenése, sárkányok az égen, három, sőt öt Nap az égen – történik körülöttünk, akkor a világon már minen rossz, lassan itt van tehát a végítélet napja.

Az évszázadokra eltűnt kötet először alig néhány évvel ezelőtt bukkant fel a kutatók szeme előtt, azóta pedig egy amerikai magángyűjtemény dísze, de a művészeti albumairól ismert Taschen-nél harmincezer forintnyi euróért hozzájuthatunk egy tökéletes másolathoz.

Mai galériánkban a könyv legszebb illusztrációit mutatjuk be, legtöbbször a hozzájuk tartozó magyarázó szövegek magyar fordításával.

Az özönvíz Noé bárkájával (1 Móz 7:11-24)

Sodoma és Gomora kénköves és tüzes eső általi pusztulása (1 Móz 19)

Mózes kettéválasztja a Vörös-tengert (2 Móz 14)

Az egyiptomi szabadulás utáni kenyéreső (2 Móz 16:14-15)

Ezékiel próféta látomása (Ezékiel 1)

A hatodik pecsét feltörése (Jelenések 6:12-14)

A mélyből feljövő fenevad legyőzi és megöli a prófétákat (Jelenések 11:5-8)

A tengerből kijövő hétfejű, tíz szarvú, koronás fenevad (Jelenések 13: 1-4)

“i.sz. 73: Mikor egy ember barátai számára megpróbált felvágni egy kenyeret, abból hirtelen úgy kezdett folyni a vér, mint egy sebből. Aztán szörnyű kőzápor vette kezdetét, mely hét napon át tartott. A kövek különböző méretűek voltak, néhányuk pedig elég éles. A termőföldek tönkrementek.”

“i.sz. 73: A rómaiak földjén 73-ban egy hatalmas arany labda volt látható az égen, amely egy idő után leszállt a földre, de rövid gurulás után újra felemelkedett a Nap irányába, teljesen kitakarva azt. Nemsokára elindult a nagy római háború.”

 

“i.e.44 – Julius Ceasar halálának másnapján három Nap kelt fel, melyek a nap delelőre jutásáig egyesültek.”

“864: Számtalan szárnyas, két – kőnél is keményebb – foggal rendelkező sáska lepte el Galliát és takarta be a földet, mint a hó. Nemsokára mind berepült a tengerbe, és elmerült. A partra mosott testeik olyan rossz szagúak voltak, hogy sokak halálát okozta.”

“1007: Az 1007-es évben egy csodálatos üstökös bukkant fel, lángokat lövellve minden irányba. Föld felé zuhanását Németországból és Olaszországból látták.”

“1401: Egy óriási, pávatollszerű csóvával rendelkező üstökös bukkant fel az égen Németország felett, melyet nagyon komoly járvány követett a svábok lakta vidékeken.”

“1482: A borban és olajban gazdag hegy, a Vezúv – mely Nápolytól négyezer lépésre fekszik – kitört és olyan tüzet lövellt ki a csúcsán, hogy városok, kisebb falvak és fák égtek porrá. Egy költő, Plinius is meg akarta nézni a tüzet, de az őt is elemésztette.”

A könyv egyik legnagyobb tévedése a Vezúv környező településeket elpusztító, valamint az idősebb Plinius (Caius Plinius Secundus Maior) életét elvevő kitörést az 1482-es évszámhoz kötni, ugyanis az több, mint ezernégyszáz évvel korábban, 79-ben történt.

“1483: Az 1483-as évben sáskák rajzottak Itáliában, amelyek elpusztították volna Lombardia összes vetését, feltéve, ha Lajos, Mantova őrgrófja nem égeti, vagy űzi őket el. Később elsötétült a Nap, amelynek következtében Bressanone húszezer, valamint Velence harmincezer lakója pusztult el.”

“1496: Január hónapban, mikor a megáradt Tiberis folyó sokkal szélesebben hömpölygött, a haragos folyam egy furcsa lényt dobott a partra, melynek pontos ábrázolása itt látható. A folyó ezután lecsillapodott.”

A szamárfejű, női testű, egyik karja helyett elefántlábat viselő, emberi lábak helyett pedig griff-, illetve ökörvégtagot viselő, részben pikkelyes szörny szamárpápaként vált ismertté. Az illusztráció alapját egészen biztosan a reformációt elindító Luther Márton propagandaművészeként is ismert idősebb Lucas Cranach készítette egy röpirathoz. Philipp Melanchton, Luther munkatársa később a tagokat a katolikus egyház negatív tulajdonságaihoz párosította: szerinte a női test a szerzetesek és egyházi vezetők tisztátalan fajtalankodásait,  az ökörláb az egyház szolgáit, az elefántláb az egyház erőszakosságát, a szamárfej pedig magát a pápát jelképezte.

“1520: Január negyedik napján, ez a jel volt látható Bécs városa felett délután öt órától három órán át. Ennek neve halo, és hasonlít a Holdhoz.”

“1527: A Törökország felől fúvó erős szél óriási tömegben hordott sáskákat a Lengyel Királyság fölé, ahol azok óriási kárt okoztak az embereknek és állatoknak. A sáskák szürkék és aranyszínűek voltak, épp ahogyan itt le vannak festve.”

“1531: A püspök vadászai egy salzburgi erdőben csodálatos, tetőtől tapig szürke és szőrös teremtményt fogtak, melynek feje egy szakállas férfié volt, karmai pedig igen élesek. A püspök udvarába vitték, de az állat nem akart sem enni, sem inni, és rendkívül szörnyen szenvedett.”

“1531: Január huszonhatodik és huszonhetedik napján a portugál Lisszabon felett vérvörös jelek bukkantak fel, huszonhetedikén pedig egy óriásbálna képe látszott az égen. A látomásokat nagy földrengés követte, mely kétszáz házat összedöntött, és több, mint ezer ember halálát okozta.”

“1531: Egy, kezében kardot tartó vérvörös vízió bukkant fel az égen Strasbourg vidékén, néhol pedig tűzvörös fellegvár felé lóháton tartó fegyveres katonákat láttak az emberek.”

“1533: Egyszerre három nap ragyogott Münster városa felett, és fényükben úgy tűnt, mintha az egész város égne.”

“1533: Az 1533-as évben egy levegőben lebegő lovat láttak Bohémia [Csehország] felett, valamint egy lovast, ahogyan épp fel akart mászni a hátára.”

“1533: 1533 évvel Jézus születése után, Szent Orsolya napja [október 21.] utáni pénteken, 24-én majd két órán át sárkányok hada volt látható Hilpoltstein mellett, több helyen is.”

“1533: Októberben repülő sárkányokat láttak Bohémia [Csehország], Vogtland [Németország része] és Ascher [ma Aš, Csehország] városa felett. A két szárnnyal bíró sárkányok fején taraj volt, orruk pedig hasonlított a disznóéra. A napokon át tartó jelenség során négyszáz sárkány vonult el.”

“1534: A nyílt tengeren élő csodálatos teremtmények egyikét –  mely épp úgy nézett ki, ahogyan az ide festett képen látható – kifogták, és Velencébe vitték.”

“1536: A spanyol Medina egén egy orvos, Johannes Doltzburger furcsa csodát látott. Február havának hetedik éjjelén, mikor épp asztronómiai számításokat végzett, az itt látható jelenségre lett figyelmes.”

“1542: Augsburg felett egy napon éjfél körül égi tűz volt látható, melyet sok megbízható ember látott abban az időben.”

1543: A csodaszámba menő csirke és hal – utóbbiról korábban már írtunk

“1545: Március 29-én, virágvasárnapon, szörnyű látvány tárult a Lengyel Királyság alattvalói elé. Reggel nyolc órakor a semmiből óriási mennydörgés hangzott fel, majd keleten három vörös kereszt bukkant fel az égen. A középső felett egy vérvörös kardot tartó páncélos férfi alakja nőtt ki, melyet egy egész csapatnyi lóháton közeledő harcos támadott meg. Délután egy óráig harcoltak.”

“1547: Ilyen csodás, változatos alakú és formájú búza nőtt Flandriában, három mérföldnyire Genttől.
1539: Egy speyeri egyházmegyéhez tartozó faluban élő fiatal lány, Margaretha Weiß von Roth két évig és tizenkét hétig nem vett magához semmiféle táplálékot. Ugyanebben az időben a Neckar és a Rajna mentén szőrös szőlők nőttek.”

 

“1551: Megbízható hírek szerint az év márciusának huszonegyedik napján öt nap ragyogott Leipzig városa felett. A történetet több megbízható ember is megerősíti.”

 

“1552: Május 17-én szörnyű vihar sújtotta a holland Dordrecht városát, az emberek pedig azt hitték, elérkezett a Végítélet napja. A fél órán át tartó eső során akár több kilós kövek is hullottak az égből, melyek iszonyatos szagot hoztak magukkal.”

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.