Kultúra

A két legfurcsább legendás víziszörny: a tengeri püspök és a pap

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2015. 10. 14. 12:48

Fogalmunk sincs, hogy abban a korban mit szedtek a hajósok, de ha tudnánk, akkor sem kérnénk belőle.

Az elmúlt évszázadok emberei rengeteg csodás szörny leírásával örvendeztettek meg minket, amik közt tömegével találunk óriási sárkányokat és arasznyi, de emberevő lényeket, azonban egyikük sem annyira furcsa, mint az 1500-as évek első felében megtalált tengeri püspök, és az egyházban alacsonyabb tisztséget betöltő cimborája, a tengeri pap.

Fotó: Kriptozoológia

Előbbi befogásáról nincsenek pontos adatok, de a legenda szerint valamikor a 16. század elején történt. A hajósok azonnal a lengyel király színe elé vitték, akinek megtetszett a püspök, így nagyon szerette volna megtartani. Sajnos később egy csapatnyi katolikus püspök is szemrevételezte az apostolok szakállas, és kissé talán pocakosnak tűnő utódját, akik azt saját kérésére elbocsátották. A vízbe érve a furcsa püspök keresztet vetett, majd eltűnt a habokban.

fotó: Wikimedia Commons

Újabb felbukkanását 1531-ből jegyezték fel. Sajnos ez a találkozás már nem végződött annyira jól: a lény nem akart enni, három nap után pedig elpusztult, képe és leírása viszont örökre fennmaradt a svájci naturalista, Conrad Gessner legendás, a modern zoológiát megteremtő művének, a Historiae animaliumnak lapjain.

Balra a pap, jobbra a püspök
fotó: Haritscrypto

A pap felbukkanásáról sem tudunk sokkal többet. Őt először 1531-ben látták Lengyelország partjainál, majd tizenöt évvel később Dánia legnépesebb szigetének, Sealandnak keleti oldalán, de egyszer sem sikerült kihalászni.

Guillaume Rondelet XVI. századi rajza (balra), Steenstrup egy 1854-ben kifogott óriás tintahalról készített ábrája, valamint Pierre Belon szintén XVI. századi illusztrációja
Fotó: Japetus Steenstrup/Wikimedia Commons

Az 1850-es években egy dán zoológus, Japetus Steenstrup arra a következtetésre jutott, hogy a papnak nézett lény egy eltévedt óriás tintahal lehetett, de a kriptozoológusok nem zárják ki, hogy egy rozmárról, vagy angyalcápáról volt szó.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Debrecen, 2015. július 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.