NE HASZNÁLD!!!!!!!!!!!
Kultúra

Röszkén készült fotó nyert a cseh versenyen

24.hu
24.hu

2015. 10. 12. 16:55

Jan Zátorsky már fotózáskor érezte, ez nagyon jó felvétel lesz: a migránsok egymás hegyén-hátán tülekedtek a határ felé, a zsűri szerint a kép a menekültválság jelképe lett.
Korábban a témában:

A Menekültek a magyar-szerb határon című felvételt választották az idei év legjobb sajtófotójának Csehországban. A felvételt, ami egy sorozat része, Jan Zátorsky, a Mladá Fronta Dnes fotósa készítette szeptemberben a röszkei határátkelőn.

A 21. alkalommal megrendezett Czech Press Photo versenybe több mint 3700 felvételt küldött 278 cseh, illetve szlovák fotós. A nagydíjas alkotást nemzetközi zsűri választotta ki. A fődíjjal 120 ezer koronás jutalom is jár. Ez volt a győztes pályamű indoklása:

A győztes alkotás a migránsokat abban a pillanatban örökíti meg, amikor kaotikusan egymásra esnek, zuhannak, hogy a nagy tülekedésben átlépjék a magyar határt. A felvétel nemcsak a szükséges újságírói információkat hordozza magában, hanem bizonyos értelemben a jelenlegi migrációs válság jelképének is tekinthető, és erősen hasonlít a régi nagy mesterek apokaliptikus festményeihez.

A díj átvételekor Jan Zátorsky, a fotós így szólott: “Már a felvétel készítése közben tudtam, hogy ez egy nagyon jó fotó lehet. A felvétel előnye, hogy jól láthatók rajta a pillanat emóciói, izgalmai, az emberek kétségbeesése, a rendőrök keménysége, és mindez egybeolvasztva.”

Különdíjat kapott Petr David Josek, az AP amerikai hírügynökség fotósa, aki sorozatában azt örökítette meg, ahogy a bársonyos forradalom 25. évfordulójának ünnepségein 2014. november 17-én Prágában a tüntetők tojásokkal dobáltak meg Miloš Zeman cseh államfőt. A Czech Press Photo videoszekciójában 38 szerző 52 videofilmmel versenyzett.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.