Nagyvilág

A csehek szervezik, hogyan lehetne megakadályozni az EU menekülttervét

24.hu
24.hu

2015. 10. 09. 20:48

A cseh diplomácia megpróbál újabb szövetségeseket szerezni az európai uniós tagállamok között, hogy együtt egy olyan, úgynevezett “blokkoló kisebbséget” alakítsanak, amely képes megakadályozni a tartós migrációs kvóták elfogadását – jelentette ki Bohuslav Sobotka miniszterelnök pénteken Prágában, miután találkozott az Európai Parlament cseh képviselőivel.

“A visegrádi négyek országain kívül megpróbálunk más államokat is meggyőzni, hogy utasítsák el a tartós kvótarendszert” – mondta újságíróknak a cseh kormányfő. Példaként Finnországot és a balti államokat nevezte meg.

Az Európai Unió – Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia ellenszavazata mellett – úgy döntött, hogy az EU-területére eddig bevándorolt 120 ezer menekültet egy bizonyos kulcs szerint elossza a tagállamok között.

“A tartós elosztást, a tartós kvótarendszert azonban nemcsak ez a négy ország, hanem több állam is ellenzi” – mutatott rá Sobotka. A cseh kormányfő szerint a tartós kvótarendszert Lengyelország is ellenzi, bár az első menekültcsoport elosztását megszavazta.

A cseh diplomácia támogatást fog keresni a balti és a skandináv államokban, és Európa déli részén is – mondta. A “blokkoló kisebbség” kialakításához legalább négy uniós tagállam szükséges, amelyekben az uniós összlakosság legalább 35 százaléka él.

A cseh miniszterelnök úgy véli, hogy pillanatnyilag a tartós kvótarendszer kialakítása nincs napirenden. Először le kell szűrni a tapasztalatokat az első menekültcsoport elosztásáról, és a tartós mechanizmussal csak azután lehet foglalkozni. Bohuslav Sobotka szerint Csehország kész nagyobb számú menekültet befogadni, de kizárólag önkéntességi alapon.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.