Kultúra

Megszólalt a Sziget életmentő hőse

mento(650x433).jpg (Array)
mento(650x433).jpg (Array)

A 18 éves lány szeptemberben kezdi az orvosi egyetemet, de már egy embert sikerült életben tartania – derül ki a Blikk cikkéből.

„Csak meg ne haljon a kezem között!” – ez a gondolat járt Bori (18) fejében szombat délután, amikor elkezdte újraéleszteni a rosszul lett Andrást a Sziget Fesztiválon.

A fiatal lány, aki szeptembertől kezdi az orvosi egyetemet, éppen árut pakolt, amikor a kollégái szóltak neki, hogy baj van a mellettük lévő standnál. Mikor András épp pihenőt tartott, egy vödörre ült le, de nem sokkal később lefordult róla.

„Odarohantam, megnéztem, nem volt pulzusa. Azonnal elkezdtem az újraélesztést. Nem gondolkodtam, de azt hiszem, mivel orvosi pályára készülök, nem is volt más választásom” – mesélt az esetről Bori a Blikknek. – „Csak üvöltöttem, hogy András, térjen magához, miközben perceken keresztül végeztem az újraélesztést. Aztán megérkezett a motoros mentőtiszt, és átvette.

 
Illusztráció (Fotó: MTI)  

Mint azt korábban megírtuk, sikeres újraélesztést hajtottak végre szombat késő délután a Szigeten, ahol egy 42 éves férfi lett rosszul. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, a férfi 18 óra után esett össze az egyik étteremben, ahol egy alkalmazott elkezdte az újraélesztését. A mentőkhöz közben több hívás is befutott, s a Szigeten tevékenykedő egyik elsősegélynyújtó robogóval három perc alatt a helyszínre ért. Ő folytatta az újraélesztést, majd kilenc perc múlva megérkezett a mentők rohamkocsija is, így a férfi szívét sikerült újraindítani, s stabil állapotban szállították kórházba.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az esetnél jól működött a Szigeten kiépített többlépcsős életmentő rendszer. Az elsősegélynyújtók és az ambulancia munkáját az úgynevezett gyorsbeavatkozó helperek is segítik, akik a nagy tömegben robogóval közlekednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik