Kultúra

Nagyon frusztrált magyar írót küldünk Kairóba

Jászberényi Sándor (Array)
Jászberényi Sándor (Array)

Most először. És így lesz jövőre is.

Csodás kezdeményezzéssel rukkolt elő pár hónapja lapunk munkatársa, Jászberényi Sándor: megalapította a Frusztrált Író Ösztöndíjat. Jászberényi eldöntötte (márpedig akkor az úgy is lesz), hogy művei külföldi kiadásainak szerzői jogdíjából évente egy kollégáját egy hét nyugodt alkotómunkára kiutaztat az egyiptomi Alexandriába.

A minap lehullt a lepel, immár tudjuk, ki az első nyertes: Hegedűs Ágota (aki Schreiber Andrást előzte meg a nemes versenyben).

Illő felsorolnunk a társadalmi zsűri tagjait: Kőrösi Zoltán, Péterfy Gergely, Gerlóczy Márton, Matt Henderson Ellis és Kálmán Gábor írók, valamint Pál Dániel Levente költő.

Idézünk Gerlóczy zsűritag indoklásából. Először is gratulálok a két alkotónak, személyükben, személyes hangvételű szövegeiken keresztül kimagaslóan frusztrált szerzőket ismerhettem meg. Azért választottam mégis Hegedűs Ágota lebilincselően hömpölygő “szófosását”, mert abban a frusztrációnak oly masszív sűrűségét ismerhettem meg, amely – mintegy a szerző alatt talajjá összeállva – olykor-olykor alkalmassá tette őt a szárnyalásra, halálra, feltámadásra.

A győztesről, Hegedűs Ágotáról minimum az alábbiak tudni kell.

Székesfehérváron született 1966-ban, civilben Marketinggel és Stott Pilatessel foglalkozik. Késői író, a Magyar Íróakadémia szépíró kurzusát végezte. Verseket és rövidprózákat ír, több országos pályázatot nyert, versekkel, és helyszíni tudósítással. Művészi útkeresésében Kukorelly Endre, Marno János és Turczi István írószemináriumai  kövezték ki a járdát. Publikál az ÉS-ben, a Kalligramban, a Műútban, a Parnasszusban, s számos online felületen. Recenziókat, tudósításokat, kritikákat is ír. Az Irodalmi Sátor alapító tagja.

Jászberényi Sándor, Hegedűs Ágota
Fotó: Hír24

Ajánlott videó

Olvasói sztorik