Kultúra

Ez lett a Tabán mozi új neve

Tabán Kinotéka néven csütörtökön újra megnyílt a Tabán mozi a Budavári Önkormányzat és a Budapest Film Zrt. ötéves együttműködési megállapodásának köszönhetően, amelyet a helyszínen írtak alá.

A néhány hónapos kényszerszünet alatt a tavaly decemberben bezárt Tabán mozi teljes belső tere megújult, a régi mozitechnika mellett a legmodernebb digitális vetítő- és hangrendszerrel ellátott termek várják újra a látogatókat.

Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere (Fidesz) az ünnepélyes megnyitón elmondta: februári ülésén a kerületi képviselőtestület egyöntetűen szavazta meg a Tabán mozi támogatását. Az együttműködési megállapodás keretében az önkormányzat évi ötmillió forintot biztosít a Budapest Film Zrt. számára a mozi üzemeltetésére és fenntartására. “Ez az összeg kellő kiegészítést ad ahhoz, hogy a minőségi filmkínálatot biztosítsuk” – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: a támogatás fejében a Budapest Film felajánlotta, hogy az első kerületi lakcímkártyával rendelkezőknek, valamint a kerületi intézményekben tanuló diákoknak ötven százalékos díjkedvezményt biztosít.

Kőrösvölgyi Zoltán, a Budapest Film Zrt. vezetője elmondta: a műszaki megújulás mellett az előcsarnok teljes esztétikai felújításon esett át, nagyobb lett a közönségtér, megújult a büfé, ahol a wifi használata is elérhetővé vált, valamint az Odeon Téka is helyett kapott az épületben. A mozi weboldalán működik az online jegyvásárlás, a nagyobb teremben 76, a kisebbikben 28 férőhely várja a látogatókat – tette hozzá.

Csütörtök délután Wes Anderson legújabb filmjével, az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál nagydíjas alkotásával, A Grand Budapest Hotel magyarországi premiervetítésével nyitja meg újra kapuit Buda első mozija, amelyet Pécsi Manó az 1910-es években alapított. A filmszínház kezdetben Palota, 1948 és 1949 között Krisztina, 1954-től Diadal, majd 1990-től Tabán néven üzemelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik