Kultúra

Ez lehetett a leghíresebb el nem készült film

A hetevenes években készült volna a Dűnéből, és Orson Welles, Mick Jagger és Salvador is szerepelt volna benne. Most dokut forgattak a filmtervről.

A chilei kultfilmes, Alejandro Jodorowsky Dűne című tervezett produkciójáról készült dokumentumfilm, amely már számos filmfesztiválon megfordult és március végén kerül az észak-amerikai mozikba.

A storyboard már megvolt

Frank Herbert klasszikus science-fiction regénye nyomán Jodorowsky a hetvenes évek közepén akart filmet forgatni. A szereposztásban Orson Welles, Mick Jagger és Salvador Dalí is helyet kapott, Peter Gabriel, a Pink Floyd és a Magma jegyezte volna a filmzenét, a képi világ és a karakterek kidolgozását pedig H. R. Gigerre és Jean Giraud-ra bízta Jodorowsky.

“A felvevőgép sohasem kezdett forogni. A filmhez viszont az elejétől a végéig összesen 3000 rajzból álló képes forgatókönyv készült” – idézte fel Frank Pavich, a hamvában holt produkcióról szóló dokumentumfilm alkotója.

Pavich a rendezővel, a producerrel, valamint a filmterven dolgozó művészekkel készített interjúkból bontotta ki az el nem készült, mégis legendává vált film történetét.

A képes forgatókönyvet annak idején könyvformába szerkesztve több stúdiónak eljuttatták, de azok hiába találták izgalmasnak az ötletet, a különc Jodorowsky olyan korábbi munkái, mint A vakond vagy A szent hegy, elriasztották őket.

Lynch forgatta az elsőt

“Talán ez volt a projekt sorsa. A könyvben vázolt világ önálló életre kelt, és nagy hatással volt későbbi produkciókra” – idézte a BBC Pavich véleményét. Jodorowsky Dűnéjét sokan tartják az Alien-filmek és a Szárnyas fejvadász előfutárának.

A 90 perces dokumentumfilmet 2013-ban a cannes-i filmfesztivál Rendezők kéthete programjában vetítették nagy sikerrel, később a torontói, londoni és tokiói nemzetközi filmmustrán is bemutatták. Észak-Amerikában március 28-án kerül a mozikba.

A Dűnéből egyébként végül 1984-ben David Lynch forgatókönyvéből és rendezésében született mozifilm, amelyben Kyle MacLachlan és Sting is szerepelt.

Később pedig egy minisorozat is készül, amely sokkal jobban ragaszkodott az könyv történetéhez, de az egyetlen nagyobb név William Hurt volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik