Kultúra

Tűzvészt túlélő Zsolnay-remekmű került elő

zsolnay-vaza(960x640).jpg (zsolnay, )
zsolnay-vaza(960x640).jpg (zsolnay, )

Az "évtized iparművészeti szenzációjaként" szerepel a Virág Judit Galéria téli árverésén az 1906-os milánói világkiállítás egyik sztárdarabja, egy egyméteres Zsolnay-váza, amely mintegy száz év után bukkant fel ismét a műtárgypiacon.

Az egyik legnagyobb méretű ismert Zsolnay-remekmű, igazi kuriózumnak számít. A 109 cm magas, 46 cm átmérőjű váza túlélte az 1906-os milánói világkiállításon kitört tűzvészt. A magyar pavilonban a műtárgyak több mint 90 százaléka elpusztult.

A reprezentatív darabot röviddel a világkiállítás után egy külföldi vevő megvásárolta, majd sorsáról mintegy száz évig semmit sem lehetett tudni – mondta el Törő István.a galéria társtulajdonosa csütörtökön Budapesten.


Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A gránátalmafa körül táncoló meztelen nőalakokat ábrázoló, gazdag szimbólumrendszerrel dolgozó műremek 6-8 éve bukkant fel a németországi műkereskedelemben, ekkor vásárolta jelenlegi tulajdonosa, aki most a Virág Judit Galériának kínálta fel értékesítésre – árulta el Törő István. Mint emlékeztetett, a váza 10 millió forintos kikiáltási árról indul, és 18-24 millió forint becsértékkel szerepel a galéria december 15-i aukcióján.

A magyar szecessziós kerámiagyártás csúcsdarabjához hasonló alkotás évtizedek óta nem szerepelt a nemzetközi műtárgypiacon. Világviszonylatban a legmagasabb kikiáltási áron induló Zsolnay kerámia. Törő István elmondta: az eddigi legmagasabb hazai leütést egy Rippl-Rónai tervezte Zsolnay-tál érte el néhány éve 15 millió forinttal, így reális esély mutatkozik arra, hogy a Magyarországon nemrég felbukkant váza rekordárat érhet el.

Korabeli sajtóvisszhang a magyar pavilonról Milánóban

L’ Esposizione Illustrata di Milano:
A milánói nagy világversenyre jött nemzetek között a legnagyobb lelkesedést, föltett szándékának kivitelében a legtöbb erélyt, az előkészületekben a legnagyobb komolyságot tanúsító nemzetek közé tartozik a magyar.”

Il Caffaro Genova:
“... akkora magyar templom, egy bizáncias ízlésű pavilon ugyanaz, amely vonalainak és színeinek eredetiségével, a kiállított tárgyak szépségével és gazdagságával maga mögött hagyja úgyszólván az összes eddig megnyílt pavilonokat.

Basler Nachrichten:
Volt Ön már a magyar iparművészeti kiállításban? – kérdezik az emberek egymástól itt is, amott is. Nem? Akkor pótolja mulasztását mielőbb, mert ez igazán a legszebb az egész kiállításon.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik