Kultúra

Sztrájkolnak a fiatal írók

Kétnapos nemzetközi traumatalálkozót és általános írósztrájkot rendez a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ).

Kollár Árpád FISZ-elnök szerint a csütörtökre meghirdetett „nemzeti írósztrájk” inkább ironikus és önironikus gesztus, mint valódi tiltakozás. Ennek ellenére felszólítottak „minden nyelvünkért, nemzetünkért felelősséget érző írót, költőt, irodalmárt, kritikust, esszéistát és közírót, hogy február 14-én 0 óra 3 perctől 23 óra 59 percig mindennemű írásbeli megnyilatkozástól tartózkodjék”.

„Egy árva szót sem fogunk leírni” – olvasható a felhívásban, amelyhez a rendezvény Facebook-oldalán a fiatal magyar irodalom jeles alkotói is csatlakoztak. Az elnök szerint, bár minden fiatal alkotónak fájt, hogy 2012-ben elmaradt a Móricz Zsigmond-ösztöndíj, a sztrájkot alapvetően nem ez hozta létre. „Ez csupán egy magas labda, hiszen a sztrájk nemcsak a Valentin nappal, hanem a 2012-es Móricz-ösztöndíj elmaradásának évfordulójával is egybeesik, ami éppen 48 ezer 797 nappal van Móricz Zsigmond születése után” – jegyezte meg Kollár Árpád.

A FISZ egyébként csütörtökön és pénteken 17 órakor a budapesti Fogasházban szervez előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket, felolvasóesteket. A program végén a meghívott írók, költők műveiből vett idézeteket vetítenek a falakra, majd dj-k zenélnek – mondta a FISZ elnöke. A rendezvény célja a közép-európai térségben élő írók, költők találkozása. A négy szekció előadói közt lesznek történészek, szociológusok is. A hívó szó a trauma, ami a térség valamennyi országában más-más fogalmakat mozgósít. A magyar alkotók mellett várnak vendégeket Szlovákiából, Csehországból, Romániából, Szerbiából és Horvátországból is – tette hozzá Kollár Árpád.

„Mi is kíváncsiak vagyunk, milyen párbeszéd indul el. Megpróbáljuk feloldani a párbeszédet akadályozó görcsöket, sérelmeket, előítéleteket, kimozdulni ebből a bénult, betokosodott állapotból” – fogalmazott az elnök. A négy szekcióból az első a személyes traumákról szól, a második az emlékezet fogalmához kapcsolódó közösségi, szociológiai narratívákról. Pénteken lesz szó az irodalom szerepéről a traumák feldolgozásában, illetve a megújulás lehetőségeiről, arról, vajon valaha tovább lehet-e lépni a térség mai lelki problémáin.

Az elnök arról is beszélt, hogy a rendezvény keretében pénteken 13 órakor ételt osztanak a rászorulóknak a budapesti Deák téren, az ételt kolozsvári egyetemisták gyűjtötték össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik