Kultúra

Ismét lesz égi plázázás

Folytatódik a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló nagysikerű kezdeményezése, az égi plázázás. Az érdeklődők január 16-án, 17-én és 19-én az esti órákban, az Alba Plaza előtti téren található távcsővel tekinthetik meg az égbolt aktuális csodáit.

A nagy népszerűségnek örvendő kezdeményezés nem új keletű. A fehérvári Csillagda alapítója, Hajmási József a 60-as évek második felében ugyanitt tartott távcsöves bemutatókat, és azoknak a személyeknek egy része, akiknek a fehérvári csillagvizsgáló országos elismertségét köszönheti, éppen a Liszt Ferenc utca sarkán néztek először távcsőbe. A cél most is az, hogy minél többen kapjanak ízelítőt a csillagvilág szépségéből és a későbbiekben ellátogassanak A Szabadművelődés Házában található Csillagdába is.

Az égi plázázást január 16-án, 17-én és 19-én, azaz szerdán, csütörtökön és szombaton, 18.00 és 20.00 óra között rendezik. A Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló tagjai egy 20 cm átmérőjű tükrös távcsővel települnek ki a Plaza előtti térre, hogy bemutathassák az érdeklődőknek az égbolt aktuális csodáit. A helyszín fényszennyezés szempontjából nem tekinthető ideálisnak, mégis szépen látszanak a Hold kráterei, a Jupiter felhősávjai és négy legnagyobb holdja, nagyon tiszta időben pedig a híres Orion-köd és a Fiastyúk csillagai is megfigyelhetők. A résztvevők beszélgethetnek is a jelen lévő szakemberekkel, akik szívesen válaszolnak a kérdésekre.

A bemutatókat csak derült idő esetén lehet megtartani. Erre a hétre nem túl biztatóak a meteorológiai előrejelzések, így ha elmarad az égi plázázás, akkor a februári és márciusi alkalmakon mindent be lehet pótolni!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik