Kultúra

Legyen önkéntes véradó!

A Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete 2012. december 22.-én szombaton 11:00-18:00-ig és 2012. december 29.-én szombaton 12:00-18:00-ig véradást szervez az Alba Plázában a bankkal szembeni üzlethelyiségben.

A Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete kéri a lakosságot, hogy minél több számban vegyenek részt az év utolsó véradásain.

A gyógyításhoz nélkülözhetetlen vér semmi mással nem pótolható, mert élő anyag! Egyetlen véradással három betegen segíthet: a levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül.

A véradás egyben szűrővizsgálat is (kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározás). A nők évente négyszer, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.

A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (egy egység/1E), és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe.

A véradás 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt statisztikailag kimutatható, hogy a legtöbb vérre ma már a daganatos betegek kezeléséhez van szükség. Ezt követik a különböző sebészeti beavatkozások. A sport-és közlekedési balesetek miatti sérülések csak a negyedik helyen állnak.

Vért adhat minden 18 és 65 év közötti egészséges ember, aki rendelkezik személyi igazolvánnyal, TAJ és lakcímkártyával

Ajánlott videó

Olvasói sztorik