Kultúra

Fiatal tehetségek Szegeden

Szondi Ildikó ötlete alapján hónapról hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. December 11-én Szakács Nóra matematikus hallgatóval beszélgetnek a Somogyi-könyvtárban.

Szondi Ildikó ötlete alapján hónapról hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány több mint 10 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 11 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.

Vendég: Szakács Nóra matematikus PhD hallgató, az SZTE Sófi-ösztöndíj győztese 2012-ben

Szakács Nóra 1988-ban született Margittán, Erdélyben, és 1991 óta él Magyarországon. Középiskolai tanulmányait a szegedi Tömörkény István Gimnáziumban végezte. 2006-ben megkezdte tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem matematikus szakán, 2010-ben szerzett oklevelet az alapképzésben, 2012-ben a mesterképzésben. Kutatási tevékenységét már az alapképzésben megkezdte, 2010-ben 1. díjat nyert a helyi Tudományos Diákköri Konferencián. 2012. júniusában már nemzetközi konferencián adott elő. 2012. szeptembere óta matematikus doktorandusz hallgató Bálintné Szendrei Mária témavezetése mellett. Kutatási területe a félcsoportelmélet.

A matematika mellett szabadidejében évek óta fényképez. Az elmúlt években több fotókiállításon is részt vett, az első önálló kiállítása 2010. májusában nyílt a szegedi TIK-ben, a tárlat néhány képe 2010. augusztusában a cambridge-i a Williams Art galériában is megtekinthető volt. Legutóbb 2012. májusában nyílt tárlata a szegedi Somogyi Könyvtárban. A képei leginkább előre beállított fényképek és digitális fotómontázsok, esetenként kézzel festett motívumokkal ötvözve.

A tanulmányi eredményei alapján 2012-ben Köztársasági Ösztöndíjban részesült, valamint elnyerte az SZTE TTIK Kiváló Hallgatója díjat. Tanulmányi és kutatási eredményeit, valamint művészeti tevékenységét a Szegedi Tudományegyetem Discipuli Pro Universitate díjjal értékelte, és ugyanezen évben elnyerte az SZTE Sófi József Alapítvány fődíját is.

Beszélgetőtárs: Arany Mihály, újságíró (Szegedma.hu internetes hírportál, Szegedi Egyetem lap) és az SZTE Szegedi Tehetségpont sajtóreferense

Házigazda: Prof. Dr. Szalay István főiskolai tanár
Helyszín és időpont: Somogyi-könyvtár, alagsori klub. 2012. december 11. 17 óra

Ajánlott videó

Olvasói sztorik