Kultúra

A bolgár Zebra Szegeden

A MASZK Egyesület A Szegedi Bolgár Kulturális napokhoz kapcsolódóan mutaja be október 2-án, Szegeden a Malko Teatro egyesület Zebra című darabját.

Jana Dobreva a neves bolgár írónő néhány évvel ezelőtt felajánlotta, hogy ír egy darabot Hadzsikosztova Gabriellának. A darab története rém egyszerű. Középkorú nő áll egy útkereszteződésben és képtelen átmenni. Úgy érzi, az élete elért egy olyan pontig ahonnan nem lehet tovább lépni. Sikereket ért el, lett valaki, de elvesztette a gyökereit, az identitását. Nem mer hátra nézni, de előre sem … Csak áll ott és lassan minden értelmetlenül belehullik egy szakadékba, amit ő hozott létre saját magában…már csak a szavaiba tud kapaszkodni.

A társulat ebben az előadásban megpróbál kikísérletezni egy olyan új színházi formát, ahol a különböző műfajok nem együtt, egymásnak alá vagy fölé rendelve segítik a drámai hatást, hanem mintha darabokra tépnék a szöveget, és minden műfaj csak a maga koncával törődne. Az egyik elénekli, a másik eltáncolja, a harmadik filmet készít belőle, a negyedik elmutogatja, stb., de mit sem törődik a többi résszel. Az egység csak a nézőben születhet meg. Ő az alkotás utolsó eleme és erre fel is hívják a figyelmét, aztán az előadás után megkérdezzük, mire jutott.

Szereplő: Hadzsikosztova Gabriella
Díszlet, jelmez: C. Nagy István, Hadzsikosztova Gabriella
Rendező: C. Nagy István

A darab október 2-án (kedden), 19:30-tól lesz a Régi Zsinagógában, a A VIII. Szegedi Bolgár Kulturális Napok keretében. A belépés ingyenes!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik