Kultúra

Székesfehérvári programok a Szív Napján

Szűrésekkel, tanácsadással várják az érdeklődőket szeptember 30-án.

A Szív Napját 2000 óta minden év szeptemberének utolsó vasárnapján tartják világszerte, a Szív Világszövetsége, a WHF (World Heart Federation) kezdeményezésére. A szövetség két magyar tagja – a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány – már az első évtől kezdve csatlakozott a felhíváshoz.

Azóta Budapesten és számos nagyvárosban szerveztek programokat, hogy felhívják a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek kockázataira. Székesfehérvár idén először csatlakozik a széles körű kezdeményezéshez. A Fejér Megyei Szent György Kórház és Székesfehérvár Önkormányzata közreműködésével szeptember 30-án, a Fehérvári Civil Központban (a volt Technika Házában) megvalósuló programokat sajtótájékoztatón ismertették.

„Amikor létrehoztuk a város egészségfejlesztési tervének megvalósítását támogató Multiszektorális Irányító Bizottságot, egyik legfontosabb célunkká vált, hogy csökkentsük a főbb halálozási kockázatokat. A bizottságban a Szent György Kórház szakemberei is helyet foglalnak, így örömmel vettük, amikor együttműködésünket kérték a Szív Napjának programjai kapcsán” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok. Kiemelte: Székesfehérváron a professzionális egészségügyi ellátórendszeren és szervezett szűrővizsgálatokon túl számos sportolási lehetőséget igénybe vehetnek a lakók, hogy megőrizzék egészségüket.

„Szív- és érrendszeri betegségekben halnak meg a legtöbben Magyarországon. Az ilyen típusú betegségek kezeléséhez minden adott a Szent György Kórházban, de szükség van a lakosság egyéni felelősségvállalására is” – emelte ki dr. Tóth László, a kórház kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa. Elmondta, hogy a Szív Napja keretében lesz kardiológiai rizikóbecslés és állapotfelmérés, koleszterinszint-mérés, vérnyomás- és vércukormérés, valamint dietetikai tanácsadás. A szakember szavai szerint figyelemfelhívó rendezvénynek szánják a székesfehérvári programokat, és kihasználják a lehetőséget, hogy széles körben bemutassák a Szent György Kórházat. 

Dr. Reiber István, a kórház orvos igazgatója hangsúlyozta: fontos, hogy a lakosok szembesüljenek valós egészségi állapotukkal vagy a már kialakult betegségeikkel akkor is, ha nincsenek tüneteik, hiszen a legjobb gyógyítás mindig a megelőzés. A szakember kiemelte: manapság már óvodás és kisiskolás kor után hanyatlik az egészség, ugyanis a nagyobb gyerekek közül egyre többen küzdenek túlsúllyal, magas vércukorszinttel és magas vérnyomással. Lényeges, hogy a kisgyerekek megkapják azokat az alapvető információkat, melyek egészséges életük megőrzéséhez szükségesek. Dr. Reiber István elmondta, amennyiben a szűrővizsgálatokon már kialakult betegségekre derül fény, úgy az utógondozásra, kezelésekre is lehetőséget biztosítanak a Szent György Kórházban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik