Kultúra

Nappal hold kél bennem… – versszínház József Attila utolsó éjszakájáról

Április 11., szerda 14:00. IH Rendezvényközpont (Szeged, Felső Tisza-part 2.)

József Attila életéről és költészetéről az évek során számtalan színpadi feldolgozás született, melyek a maguk módján mind megoldást kerestek a József Attila-i talányra. Proletár költő, vérzőszívű szerelmes férfi vagy egy szipogó soha-fel-nem-növő kisgyerek volt ez a 32 évesen elhunyt fiatalember, akinek verseit egy ország ismeri?
A mai alkotók többségében olyan írásai köré szövik előadásaikat, melyek kevésbé ismeretek a nagyközönség előtt: verstöredékek, levelezések, tanulmányok. Ezek az írások és előadások tovább árnyalják a Költőről alkotott képünket.

De van-e képünk József Attiláról? Tudjuk-e miről szólnak a versei, melyeket nap, mint nap hallunk, látunk különféle feldolgozásokban és előadásokban? Gyermekeink, diákjaink értik-e mit olvasnak, amikor pl. az ALTATÓ-t olvassák?

Ez az egyszemélyes előadás kísérlet tesz arra, hogy újraértelmezhető-e a XXI. század elején József Attila személyisége és versei, verseinek színészi interpretációja. Lehet-e frissíteni, alakítani a homlokunk mögé égett évtizedes képet?

A tartalom
Az est József Attila legismertebb költeményeinek felhasználásával alkot egy különlegesen izgalmas Egészet – mely a színházi jelleg ellenére sem vonja el a figyelmet a versek szépségéről, mondanivalójáról és a költő személyiségéről. Az előadás kézen fogja a nézőt és végigvezeti egy történeten, mely ugyan az előadó képzeletében született, de alapja a József Attila élete és életműve.

A történet
A történet József Attila utolsó éjszakájának elképzelt cselekménye. Estétől reggelig, egy levél megírásának története. A levél tartalma összegzés és magyarázat a barátok és az utókor számára végső döntéséről, az öngyilkosságról, melynek körülményei mai napig homályosak. Élete fő kérdései sűrűsödnek össze ebben az éjszakában, „idesereglik, ami tovatűnt, a fej lehajlik s lecsüng a kéz.”. Édesanyja iránt érzett különös és sokat hangoztatott „szerelme”, mely anyát és fiát összekötötte egy életen át, a Nőkhöz való kusza viszonya és idegenkedése a Világ és a társadalom működésétől – mindmind megjelennek az előadás ca. 1 órájában.

Milyen lehetett a költő utolsó éjszakája? Nem tudjuk. De láthatunk egy elképzelést a Magyar Költészet Napján az IH Rendezvényközpontban Turek Miklós előadásában. Az előadás közelebb hozza József Attilát a „mai magyarok”-hoz e monodrámaszerű színházi összeállításban, melyben újra fölfedezhetjük mindig-aktuális költészetét.

Jegyár: 500 Ft

Ajánlott videó

Olvasói sztorik