Kultúra

Tirannoszaurusz [filmpremier]

Paddy Considine, ismert angol karakterszínész rendezői debütálása a megtévesztésig hasonlít egy jó filmre.

Van benne mindenekelőtt és -fölött forró, szenvedélyektől túlcsorduló, mégis visszafogott, már-már szemérmetlenül kitárulkozó, mégis végig kontrollált színészi jelenlét. A szokatlan egymásra találás történetét – amelyet azonban nem ábrándos és életük virágjában álló fiatal manökenek, hanem két meggyötört ember: egy igazi külvárosi, verekedős-piás-kötekedős fajta nyugdíjas vadbarom és egy bántalmazásig-erőszaktételig tönkrement házasságából imádságba hiába menekülő középkorú asszony él meg – tökéletes színészi felkészültséggel mutatja be az angol film egyik emblematikus figurája, Peter Mullan illetve a talán kevéssé ismert, de ugyanolyan bámulatos hitelességű Olivia Colman.De a film többi szereplője is példásan hozza a végtelen reménytelenségben élő, s ezt a reménytelenséget a legkisebb impulzusra is azonnal feltörő agresszivitással kompenzálni próbáló népséget, amely olyannyira ismerős más angol filmekből.

Furcsa módon épp ez: az egyébként teljesen adekvát módon megidézett – filmbeli! – közeg fordul a film ellen. Részben, mert ezerszer láttunk effélét, hiszen kelendő cikk a szigetországi és más alkutyák elrontott életének artisztikusan nyers megjelenítése a világ menő filmfesztiváljain. Másfelől a dolgozat túlságosan is pedánsan teljesít ezen a téren. Valahogy túl sok a „fokk jöű”, a „fokking esszól” (az angolként ismert nyelvre csak nyomokban emlékeztető tájszólással elővezetett trágárságokra utalnék e fonetikusan leírt képződményekkel), valahogy túl komor, túl nyomorúságos, erőszakos és humortalan az egész. Úgy halmozódnak egymásra a hátrányos helyzetek, elfuserált életek, mintha egy lúzerségi verseny döntőjét látnánk, és annyira de annyira a képünkbe van vágva az élet sűrűje, hogy az ember gyanút fog: nem valami ordas nagy hatásvadászat szemtanúja-e?

Mondom: elképesztő minőségben kivitelezett hatásvadászaté.

Ajánljuk: a Trainspottingtól a Harry Brown-ig terjedő megmondós-filmek kedvelőinek.

 

Nem ajánljuk: azoknak, akik nehezen bírják egy nő brutális (hogy úgy mondjam:) megalázásának explicit kifejezését.

TPP

Tyrannosaur – színes, feliratos, angol filmdráma, 2011. Rendezte: Paddy Considine. Szereplők: Peter Mullan (Joseph), Olivia Colman (Hannah), Eddie Marsan (James), Paul Popplewell (Bod), Ned Dennehy (Tommy), Samuel Bottomley (Sam), Sally Carman (Marie), Sian Breckin (Kelly). 91 perc. Forgalmazó: Cirko Film.

Hazai bemutató: március 1.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik