Kultúra

Meghalt a Csillagok háborúja fénykard-párbajainak koreográfusa

Életének 90. évében elhunyt Bob Anderson, a Csillagok háborúja, A Gyűrűk Ura és sok más film kardpárbajainak koreográfusa.

Robert James Gilbert Anderson 1922-ben született, és miután leszerelt a második világháborúból, vívó lett. Nagy-Britannia képviseletében részt vett az 1952-es helsinki olimpián, valamint az 1950-es és az 1953-as világbajnokságokon is, közben pedig megkezdte koreográfusi karrierjét: 1952-ben Errol Flynn edzőjéül szegődött A ballantraei földesúr című Robert Louis Stevenson-regényből készült film forgatására.

Néhány éven belül ő lett az egyik legkeresettebb vívóedző és koreográfus a szakmában, így olyan filmek elkészítésében vehetett részt, mint az Oroszországból szeretettel és a Halj meg máskor! című James Bond-epizódok, a Zorro legendája, a Gyűrűk Ura-trilógia vagy az eredeti Csillagok háborúja-trilógia. Utóbbinak két részében, A Birodalom visszavágban és A Jedi visszatérben a párbaj-jelenetek során ő maga viselte Darth Vader jelmezét is, ezt azonban csak 1983-ban fedte fel Mark Hamill, miután megbeszélte George Lucas-szal, hogy nem tartja fairnek a titkolózást. „Bob piszok keményen dolgozott, úgyhogy megérdemel némi figyelmet” – mondta akkor a Starlog magazinnak a színész.

Andersont a halál újév napján érte egy angliai kórházban. A brit vívóakadémia elnöke, Philip Bruce azt nyilatkozta róla: „A sportág egyik legnagyobb mestere volt, és világklasszis koreográfus”. Az elhunytat felesége, Pearl és három gyermekük gyászolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik