Kultúra

Scorsese szerint a hologram a film jövője

Martin Scorsese szerint nem csak a háromdimenziós technika lehet a filmezés jövője: reményei szerint néhány éven belül a hologram is megjelenik.

A tégla Oscar-díjas rendezője a napokban új filmje, A leleményes Hugo sajtópremierjén nyilatkozott arról, hogyan képzeli el szakmája jövőjét, és azt mondta: a 3D-t csupán a 21. századi filmes történetmesélés első lépésének tekinti. “Ha minden jól megy, és nem történik valami nagy katasztrófa, a hologram felé tartunk” – jelentette ki, hozzátéve: a színházban már élnek is olyan eszközökkel, amik hasonló hatást érnek el, hiszen vannak olyan előadások, melyeknek során a színészek besétálnak a nézők közé. “Most is három dimenzióban látom önöket. Miért ne próbálnánk ugyanezt visszaadni a filmeken? Így kell gondolkodnunk. Ne engedjük, hogy a divat és a gazdasági helyzet meggátoljon ebben minket” – fűzte hozzá.

Bár a nagy költségvetésű filmeket forgató James Cameron vagy Peter Jackson már teljes gőzzel háromdimenziós filmeket készít, a régi iskola olyan rendezői, mint Scorsese még csak próbálgatják az új technikát. A Brian Selznick 2008-ban megjelent regénye nyomán született A leleményes Hugo viszont már 3D-ben készült, és az októberi New York-i filmfesztivál közönsége egy befejezetlen verzió levetítése után ovációval ünnepelte a rendezőt és a technikai stábot is. A családi film Magyarországon februárban kerül a mozikba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik