Kultúra

Szombattól látható a Munkácsy-trilógia Pécsett

Két festmény már megérkezett Debrecenből Pécsre a Munkácsy-trilógiából: az Ecce Homo és a Golgota című képet kedden csomagolták ki.

A sorozat harmadik darabját, a Krisztus Pilátus előtt című alkotást csütörtökre várják a szombaton nyíló kiállítás helyszínére, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumába.

Szentkirályi Miklós restaurátor elmondta, hogy a képek feltekerve, speciális hűtőládákba helyezve, hűtőkamionnal érkeztek meg.

A festményeket az iskola dísztermének fóliával leterített padlóján csomagolják ki, majd a keretekre feszítik. Tekintettel a méreteikre – a Golgota például 32 négyzetméteres és a súlya kerettel együtt 400 kilogramm – , a képeket tizenöt ember emeli a helyükre.

A debreceni Déri Múzeumban őrzött Munkácsy-trilógia öt hónapon keresztül látható Pécsett. A tárlat egyedüli helyszínéül szolgáló dísztermet különböző műszaki, klíma- és biztonsági berendezésekkel szerelték fel, a falakat pedig a legjobb hatás érdekében angolvörösre festették.

A pécsi önkormányzat a kiállításra 50-60 ezer látogatót vár, akik 1000-1500 forint körüli áron juthatnak egy belépőjegyhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik