Nagyvilág

Észak-Korea pusztító erejű hidrogénbombát fejlesztett ki

Észak-Korea “nagy pusztító erejű” hidrogénbombát fejlesztett ki, amelyet fel lehet szerelni az új interkontinentális ballisztikus rakétákra, és amit Kim Dzsong Un elnök vasárnap személyesen is megvizsgált – jelentette a KCNA.

Ha nem atomháború lesz, akkor micsoda?
Amerika kénytelen lesz valamilyen megoldást találni Észak-Korea kezelésére. Sok lehetőség nincs, főleg, ha el akarják kerülni több millió ember halálát.

A hivatalos észak-koreai hírügynökség szerint az elnök nyilatkozatában elmondta, hogy a hidrogénbomba minden alkatrészét országon belül állították elő, ezért az ország a jövőben annyit gyárthat belőle, amennyit csak akar, felszerelhető az interkontinentális rakétákra, és nagy magasságban is képes robbanni. A hírügynökség fotót is közölt, amelyen az észak-koreai vezető látható egy nukleáris létesítményben.

Az AFP emlékeztet: külföldi elemzők az utóbbi hónapokban kétségeiket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy Észak-Korea valóban képes lenne “miniatürizálni” hidrogénbombát, amely felszerelhető lenne egy rakétára.

Hivatalos

Észak-Korea hivatalosan is közölte, hogy sikeresen tesztelt vasárnap egy hidrogénbombát. A bejelentés az állami tévében hangzott el helyi idő szerint vasárnap délután. Eszerint a teszt célja annak megerősítése volt, hogy a bomba egy újonnan kifejlesztett interkontinentális ballisztikus rakétára szerelhető, és miután a kísérlet “tökéletesen sikeres” volt, ez beigazolódott. A “kétfokozatú termonukleáris fegyvernek példátlan az ereje” – mondta a hírolvasó bemondó.

Néhány órával korábban több ország földrengéstani intézete jelentette, hogy Észak-Korea valószínűleg föld alatti atomrobbantást hajtott végre vasárnap, immár a hatodikat, amely két erős földrengést váltott ki.

Az észak-koreai tévé szerint a teszt elvégzésére Kim Dzsong Un, az ország vezetője adott utasítást.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/AP/Ahn Jang Dzsun

Ajánlott videó

Olvasói sztorik