Nagyvilág

Robbanás volt Kijevben, ketten megsérültek

Egyelőre nem tudni, köze van-e az esetnek az ukrán függetlenség ünnepéhez.

Ketten megsérültek abban a robbanásban, amely helyi idő szerint 14 óra után történt Kijev belvárosában, a kormány székházának közelében.

A Reuters hírügynökség megjegyzi: augusztus 24-én ünneplik Ukrajnában a Függetlenség napját, 1991-ben ezen a napon kiáltották ki az ország függetlenségét a Szovjetunióhoz, bár egyelőre nem tudni, hogy a robbanásnak van-e köze az ünnephez. Az ukrán fővárosban tartózkodik James Mattis amerikai védelmi miniszter és több kelet-európai vezető politikus.

Szemtanúk egy sebesült nőt láttak feküdni az aszfalton. A híradások szerint rajta kívül egy másik nő és egy férfi sebesült meg, utóbbi a fején.

Olena Hitljanszka, az Ukrán Biztonsági Szolgálat szóvivője azt mondta, az esetet egyelőre nem minősítették a hatóságok terrorcselekménynek, csak garázdaságnak. Egy szemtanú a Facebookon azt írta, hogy a robbanószerkezetet Azerbajdzsán kijevi nagykövetségének egy gépkocsijából dobták ki az utcára.

A 112 Ukrajina tévécsatorna internetes portálja emlékeztetett arra, hogy az SZBU előző nap nyilvánosságra hozta: vannak olyan értesülései, amelyek szerint terrorcselekmények várhatók a csütörtöki függetlenség napi ünnepségeken. Vaszil Hricak SZBU-főnök közölte, hogy emiatt a hatóságok jelentős erővel lesznek jelen a köztéri tömegrendezvényeken.

A nemzeti ünnepet megelőző napon, szerdán az SZBU közölte, hogy trotil töltetű, detonátorral és időzítővel felszerelt robbanószerkezetet fedeztek fel a hatóságok a Kárpátaljával szomszédos, nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyeszékhely városban, egy fürdőhely melletti gyalogoshíd alatt. A tűzszerészek, akik lakossági bejelentésre szálltak ki a helyszínre, felrobbantották a szerkezetet.

Kiemelt kép: Reuters

Ajánlott videó

Olvasói sztorik