Nagyvilág

Nőverés Tusványoson: kiakadt az RMDSZ is

A szabadegyetemen megcibált nő még az RMDSZ ingerküszöbét is átütötte. A tábor szervezői szerint rossz az erőszak, de nem kéne provokálni.

Hosszú napok után végre a legnagyobb romániai magyar párt, az RMDSZ is eljutott odáig, hogy kiadjon egy közleményt a Bálványosi Szabadegyetemen megrángatott nő ügyében – számol be róla a Transindex. Csép Andrea, a párt nőszervezetének ügyvezető alelnöke sajnálatosnak tartja, hogy senki sem lépett fel az aktivista Ladó Andrea érdekében. Így fogalmazott:

Amennyiben a lány provokált, az nem jelenti azt, hogy agresszíven lépünk fel ellene, és hajától cibálva letiporjuk a földre és ezt megengedjük magunknak. Függetlenül attól, hogy valaki férfi vagy nő, úgy gondolom, hogy az agresszív viselkedésnek nincs helye, még akkor sem, ha indulatok alakulnak ki valakiben.

Csép szerint aggályos, hogy a nőt a hajánál fogva földre rántó fotóst nem távolították el a rendezvényről, a nőt azonban igen. Szerinte a fotósnak nyilvánosan bocsánatot kellene kérnie az áldozattól (amit amúgy nemrég egy, azóta törölt Facebook-bejegyzésben megtett).

Sándor Krisztina, a tusnádfürdői rendezvény szervezői csapatának tagja azt mondta, elítélik az erőszak minden formáját, de “a provokáció nem lehet a szabad véleménynyilvánítás eszköze, illetve lehet, csak nem hatékony”. Hozzátette, a biztonságiak a helyzet magaslatán (és nem a TK kötelékében) voltak, a lány pedig részt vehetett később a tusványosi rendezvényeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik