Nagyvilág

Letartóztatták a párizsi furgonos merényletkísérlet elkövetőjének hozzátartozóit

Őrizetbe vették kedden a az előző napi párizsi furgonos merényletkísérlet iszlamista radikális elkövetőjének négy hozzátartozóját – közölték rendőrségi források. A kísérletben a támadón kívül senki nem sérült meg. Miközben a lángokat eloltották a tűzoltók, a támadó egy ideig eszméletlenül feküdt a jármű mellett, de az életét a helyszínre kiérkező mentősök nem tudták megmenteni. A gépkocsiban a tűzszerészek egy gázpalackot, egy gépkarabélyt és több más lőfegyvert is találtak, ami arra utal, hogy Adam Dzaziri öngyilkos merényletet akart végrehajtani.

Szándékosan hajtottak egy rendőrautóba Párizsban
A támadót őrizetbe vették, az ütközéskor súlyosan megsérült.

A 31 éves Adam Dzaziri volt feleségét, bátyját és sógornőjét hétfő délután állították elő, amikor házkutatást tartott a rendőrség a családnak a Párizstól harminc kilométerre délre található Plessis-Paté nevű településen lévő otthonában. Az elkövető apját este vették őrizetbe, amikor megérkezett a házba. A francia szalafista családban született elkövető nem volt büntetett előéletű, de a nézetei miatt szerepelt a titkosszolgálatok nyilvántartásában iszlamista radikálisként.

Az apja azonnal jelezte a hatóságoknak, hogy Adam Dzariri engedéllyel tartott fegyvert, és rendszeresen járt lőgyakorlatokra is. A hatóságok megerősítették: az elkövetőnek, jóllehet szerepelt a radikálisokról készült nyilvántartásban, volt fegyverviselési engedélye. Adam Dzariri hétfő délután személyautóval szándékosan belehajtott egy rendőrségi konvoj élén haladó furgonba a párizsi Champs-Élysées sugárúton. Amikor a rendőrök megpróbálták kihúzni a lángra kapott gépjárműből, amelyben egyedül ült, kiderült, hogy fegyver van nála.

Április 20-án, három nappal az elnökválasztás első fordulója előtt ugyanitt, a párizsi Champs-Élysées sugárúton egy 37 éves rendőrt fejbe lőtt és két másikat, valamint egy német járókelőt megsebesített egy merénylő, akit a helyszínen lelőttek a rendőrök. Június 6-én pedig egy algériai doktoranduszhallgató kalapáccsal támadt egy rendőrre a párizsi Notre-Dame katedrálisnál, aki könnyebben megsebesült.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik