Nagyvilág

Hidegvérrel és „Allahért” kiáltással mészároltak a londoni terroristák

A terroristák nem sokkal esete tíz után körülbelül 80 km/órás sebességgel hajtottak fel a London Bridge-re, és gázoltak el, akit csak tudtak. Volt, aki úgy írta le az ámokfutást, hogy az emberek tekebábukként repültek szerteszét a hídon, többen beleestek vagy beleugrottak a Temzébe. „Az egyik embert hat méter magasra lökte fel a kisbusz. Öt vagy hat embert láttam az úton feküdni, úgy tűnt, meghaltak, vagy haldokolnak” – mondta egy Mark nevű szemtanú a BBC Radio 5-nak.

Egy névtelenséget kérő sofőr közvetlenül a gázolás után ment át a London Bridge-en, ahol egy eszméletlen terhes nő feküdt a híd közepén, mellette egy szintén eszméletlen férfi. „Először azt hittük, sima autóbaleset, de amikor odaértünk, láttuk, hogy rengeteg a vér” – idézi a Guardian a sofőrt, aki szerint ezután legalább öt perc telt el, mire odaértek a mentők.

Fotó: Carl Court / Getty Images

A hídról leérve a terroristák 25-30 cm pengehosszúságú késekkel támadtak áldozataikra, és bár egyes egyes jelentések szerint többeknek a torkát vágták el, ami az Iszlám Állam módszerére utal, a terrorszervezet eddig nem vállalta magára a merényletet.

Egy taxisofőr az LBC rádiónak nyilatkozva elmondta, látta, ahogy a fehér furgon lejön a London Bridge-ről, az út két oldalon halottakat és sebesülteket hagyva maga után, majd kiszáll belőle három férfi, és

válogatás nélkül szurkálni kezdi az embereket a Borough High Streeten.

Egy másik szemtanú, aki egészen közel volt a megállított kisbuszhoz, azt emelte ki, hogy az egyik merénylő milyen hidegvérrel késelte meg az áldozatait.

Natalie és Ben éppen a metró aluljárójából jöttek fel az utcára, amikor egy csomó menekülő emberbe ütköztek, majd a szemük előtt késelt meg valakit az egyik támadó.

Láttam egy embert piros ruhában, egy hatalmas kés volt nála. Megkéselt egy embert. Legalább háromszor megszúrta, és meglehetősen nyugodt volt közben. Az áldozat ugyan próbált ellenállni, de nem volt esélye, a szúrásoktól lehanyatlott a földre

– idézte Bent a Telegraph.

„Aztán valaki hozzávágott a támadóhoz egy asztalt és egy üveget, majd három lövést hallottunk, és elszaladtunk” – tette hozzá.

Volt, aki azt hallotta, hogy a terroristák „ezt Allahért” kiáltásokkal támadtak rá a járókelőkre – írja a BBC.

Terrortámadás Londonban - Amit eddig tudunk
Heten meghaltak, három támadót agyonlőttek. Gázoltak és késeltek Londonban.

Egy Eric nevű szemtanú elmondása szerint, amikor az egyik támadó bement egy étterembe, az egyik pincérnőt kezdte szurkálni, az emberek azonban visszatámadtak, és dobálni kezdték a merénylőt.

A rendőrség gyorsan reagált, hamar a helyszínre értek, és nyolc percen belül mindhárom támadóval végeztek. Bár nagy erőkkel nyomoznak az ügyben, azt feltételezik, hogy a terroristáknak nem voltak további bűntársaik.

A támadásnak eddig hét halálos áldozata és 48 sebesültje van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik