Külföld

Tömeges kivégzésekkel vádolja Szíriát az Egyesült Államok

24.hu
24.hu

2017. 05. 15. 19:56

Műholdas fényképekből arra következtetnek, hogy krematóriumot építettek egy börtön mellé, ahol a foglyok maradványait semmisítik meg.
Korábban a témában:

Tömeges kivégzésekkel és a holttestek elégetésével vádolta meg Szíriát az amerikai külügyminisztérium.

Stuart Jones Közel-Keletért felelős ügyvezető államtitkár egy váratlanul összehívott sajtótájékoztatón mondta el,  hogy az amerikai kormányzat rendelkezésére álló információk szerint a szír kormány tömeges kivégzéseket hajt végre egy börtönben, a kivégzettek maradványait pedig a börtön mellé épített krematóriumban semmisíti meg.

A külügyminisztérium információi szerint a Damaszkusz közelében lévő Sednaya katonai börtönben naponta mintegy ötven rabot akasztanak fel. Műholdas fényképeket hoztak nyilvánosságra, amelyek állításuk szerint a börtönépületek egyikéből átalakított krematóriumot ábrázolják.

Stuart Jones úgy vélte, Bassár el-Aszad kormánya Oroszország és Irán támogatásával a gonoszság új szintjére süllyedt. Felszólította Oroszországot és Iránt, hogy vesse latba Szíriára gyakorolt befolyását a tűzszünet és a politikai tárgyalások megindítása érdekében. Kitért arra is, hogy az amerikai kormányzatnak oka van arra, hogy kétkedjen a biztonsági övezeteket illetően, amelyek létrehozásában a civil lakosság védelme érdekében május elején állapodtak meg.

Néhány héttel ezelőtt az Amnesty International állította azt, hogy a szíriai kormány foglyok ezreit végezte ki tömeges akasztásokkal, és módszeresen megkínoztatta foglyait. A nemzetközi emberi jogi mozgalom által összegyűjtött tanúvallomások 2011 és 2015 közötti kivégzésekről szóltak, de a jelentés szerint valószínűleg máig folynak ezek a háborús bűnnek minősülő cselekedetek. A szervezet ENSZ-vizsgálatot szorgalmazott az ügyben.

A szíriai kormány és Bassár el-Aszad elnök eddig mindig visszautasította azokat a jelentéseket, amelyek szerint a 2011 óta tartó, százezrek életét követelő szíriai polgárháborúban kínzásokat és bírósági ítélet nélküli kivégzéseket hajtottak volna végre. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.