Nagyvilág

A pápa szentté avatta a fátimai látnokokat

Ferenc pápa szombaton a portugáliai Fátimában szentté avatta Francisco Martót és nővérét, Jacintát, azt a két egykori pásztorgyereket, akiknek a katolikus egyház által hitelesnek elismert tanúságtétele szerint száz évvel ezelőtt többször megjelent Szűz Mária.

A Szűzanya először 1917. május 13-án jelent meg a testvéreknek és unokatestvérüknek, Lúcia Santosnak Fátima városa mellett, majd még öt alkalommal. Három titkot bízott rájuk, a jelenést a katolikus egyház hitelesnek ismerte el.

Francisco és Jacinta gyermekként hunyt el spanyolnáthában 1919-ben és 1920-ban. A Fátimai titkokról és jelenésekről itt írtunk bővebben. A harmadik titok elvileg a II. János Pál pápa elleni 1981-es merényletet jövendölte meg, amikor Ali Agca négy lövést adott le az egyházfőre, amiből kettő talált.

A pápa egy évvel később Fátimába ment hálát adni megmeneküléséért, 2000. május 13-án boldoggá avatta a testvérpárt. Lúcia apáca lett, 2005. február 13-án hunyt el 97 éves korában – boldoggá avatási eljárása folyamatban van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik