Nagyvilág

Felfüggesztett börtön Pokémon Gózásért

Három és fél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott az a blogger, aki tavaly videófelvételt töltött fel a YouTube-ra arról, hogy egy jekatyerinburgi templomban pokémonokat keres. Ruszlan Szokolovszkij állítólag, miközben a Pokémon Góval játszott, gúnyolódó felvételeket készített abban a templomban, amelyet az utolsó orosz cár, II. Miklós és családja meggyilkolásának helyén emeltek.

A bloggert a bíróság mind a kilenc ellene emelt vádpontban bűnösnek találta, így vallási gyűlölet szításában és a vallásszabadság alapjogának megsértésében is. Továbbá, halmazati büntetésként, eltiltották a nyilvános rendezvényeken való részvételtől, nem hagyhatja el lakóhelyét és arra kötelezték, hogy az internetre feltöltött videóit törölje.

Az ítélethirdetésig házi őrizetben tartott Szokolovszkijt védő Memorial jogvédő szervezet politikai fogolynak minősítette, ügyét az Amnesty International “a véleményszabadság elleni abszurd támadásnak” nevezte. Ügyvédje az ítélet miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik