Külföld

Merkel pártja nyerte a Schleswig-Holstein tartományi választást

24.hu
24.hu

2017. 05. 07. 20:45

Martin Schulz elismerte pártja vereségét. A menekültellenes AfD épp hogy bejutott a helyi törvényhozásba.

Martin Schulz elismerte a Német Szociáldemokrata Párt vereségét a Schleswig-Holstein tartományi helyi törvényhozási választáson. A szociáldemokraták elnöke csalódásnak nevezte, hogy az első részeredmények alapján 6-7 százalékpontos különbséggel végeztek az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió mögött – tudósít az MTI.

A CDU viszont Daniel Günther listavezetővel az élen „nagyot hajrázott”, kijár neki a gratuláció – tette hozzá Schulz, utalva arra, hogy a közvélemény-kutatásokban egészen az utóbbi hetekig az SPD vezetett.

A 20 órakor közzétett részeredmények szerint a CDU a szavazatok 33,1 százalékával végzett az első helyen, ezzel erősödött a legutóbbi, 2012-ben tartott választáson elért 30,8 százalékhoz képest. Az SPD a szavazatok 26,7 százalékát szerezte meg, vagyis gyengült az öt évvel ezelőtti 30,4 százalékhoz viszonyítva.

A kieli Landtag harmadik számú erejét továbbra is a Zöldek adják, a baloldali ökopárt a szavazatok 13 százalékát szerezte meg, az öt évvel ezelőtti 13,2 százalék után.

A CDU-tól jobbra álló, menekültellenes pártként elhíresült 2013-ban alapított Alternatíva Németországnak (AfD) a szavazatok 5,7 százalékával épp bejutott a tartományi gyűlésbe. A dán és fríz kisebbséget képviselő SSW-re – amelyre nemzeti kisebbségi pártként nem vonatkozik az 5 százalékos bejutási küszöb – 3,4 százalék szavazott, a 2012-es 4,6 százalék után.

Daniel Günther, a CDU listavezetője szerint az eredmény egyértelmű felhatalmazás a kereszténydemokratáknak a kormányalakítást célzó tárgyalások megkezdésére. A schleswig-holsteini CDU mindig is arra törekedett, hogy a liberális FDP-vel lépjen koalícióra, de nyitott a Zöldek felé is – mondta a Günther.

Torsten Albig tartományi miniszterelnök, az SPD vezetője kiemelte, hogy május 7. „keserű nap” a szociáldemokráciának és neki személyesen is. Megjegyezte, hogy a kormányalakítás nehéz lesz és akár hónapokig eltarthat.

A 69 tagú kieli Landtagban az eddigi koalíciónak várhatóan nem lesz többsége, de a CDU sem tud csak az FDP-vel a tartományi gyűlés többségére támaszkodó kormányt alakítani. A CDU frakciója valószínűleg 24 fős lesz, az FDP pedig 8 képviselőt küldhet a Landtagba, így nem érik el a többséghez minimálisan szükséges 35-öt.

Az SPD-nek várhatóan 20 képviselője lesz, a Zöldeknek 10, az AfD-nek 4, az SSW-nek 3 hely jut. Mindennek alapján lehetséges egy CDU-Zöldek-FDP koalíció, de az SPD is alakíthat kormányt a Zöldekkel és az FDP-vel. Matematikailag egy CDU-SPD kormány is lehetséges, de nem valószínű, mert mindkét pártban idegenkednek a nagykoalíciótól. Az AfD-vel egyik párt sem kíván együttműködni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.