Nagyvilág

The End: feloszlott a brit parlament

Nyakunkon az előrehozott brit választások, hivatalosan is megkezdődött a kampány. A konzervatív kormánypártnak áll a zászló, folytatódhat a Brexit.

Feloszlott szerdán a brit parlament alsóháza, és ezzel hivatalosan is elkezdődött a június 8-ára kiírt előrehozott parlamenti választások valójában már hetek óta folyó kampánya. A brit törvények értelmében az alsóház a választások előtt 25 munkanappal feloszlik.

Theresa May miniszterelnök április 18-án jelentette be váratlanul, hogy június 8-án előrehozott választásokat tartanak.

A jelenlegi választási törvény öt évben rögzíti a parlament mandátumát, vagyis a 2015-ös választások után 2020-ban lett volna esedékes az újabb választás. A törvény szerint ez azonban felülírható, ha az alsóházi képviselők kétharmados többséggel megszavazzák a soron kívüli választásokat. Az alsóház May bejelentése után ennél is nagyobb arányban hagyta jóvá az előrehozott választásokat.

May azzal indokolta az előrehozott választásokat, hogy erőteljesebb választói mandátummal szeretné elkezdeni a brit EU-tagság megszűnéséről való tárgyalásokat az Európai Unióval. A kormányfő indoklásában szerepelt az is, hogy az ellenzék igyekszik akadályozni a Brexitet, kihasználva a Konzervatív Párt csekély, a többi frakció létszámához képest mindössze 17 fős alsóházi többségét, és ezért is szükséges a megerősített mandátum.

Fotó: MTI/AP/Victoria Jones

May szerdán felkeresi a Buckingham-palotában II. Erzsébet királynőt, akit értesít a parlament feloszlásáról és a választási kampány hivatalos elkezdődéséről. A kormány a helyén marad a választások napjáig, de a továbbiakban a kabinet tagjai sem képviselők. A felső kamara, a nem választott tagokból álló Lordok Háza tovább funkcionál, de csak korlátozott jogkörökkel.

A Munkáspárt megrázza a pofonfát

A legnagyobb brit közvélemény-kutatók vizsgálati eredményeit átlagoló szakértői testület, a Britain Elects modellje szerint jelenleg a választók 46,1 százaléka voksolna a kormányzó Konzervatív Pártra, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt támogatottsága 27,3 százalék.

A nem arányos, “az első mindent visz” elven alapuló brit választási rendszerben az ilyen mértékű különbség azt jelenti, hogy ha ez a megoszlás érvényesül a június 8-ai választásokon, a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának létszámfölénye az összes többi frakció együttes létszámához képest jóval meghaladná a százat.

A Konzervatív Párt választási győzelmét a brit fogadóirodák is gyakorlatilag tényként kezelik. Az egyik legnagyobb hálózat, a Betfair jelenleg 1/9-es esélykiírással – 90 százalékos valószínűséggel – kínál fogadást arra, hogy a konzervatívoknak lesz többségük az új alsóházban. A cég a Munkáspárt győzelmére 43/1-es esélyt írt ki – ez 2 százalékot alig meghaladó valószínűségnek felel meg.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik