London, 2017. március 29.
Theresa May brit miniszterelnök távozik a londoni kormányfõi rezidenciáról, a Downing Street 10-bõl 2017. március 29-én, egy nappal azután, hogy aláírta a Lisszaboni Szerzõdés 50. cikkelyének aktiválását bejelentõ levelét, amely az EU-tagság megszûnésének folyamatát szabályozza. May a mai napon az alsóházban bejelenti a cikkely aktiválását, hivatalosan elindítva a brit EU-tagság megszûnésének feltételeirõl szóló tárgyalássorozatot. (MTI/EPA/Andy Rain)
Külföld

The End: feloszlott a brit parlament

24.hu
24.hu

2017. 05. 03. 07:00

Nyakunkon az előrehozott brit választások, hivatalosan is megkezdődött a kampány. A konzervatív kormánypártnak áll a zászló, folytatódhat a Brexit.
Korábban a témában:

Feloszlott szerdán a brit parlament alsóháza, és ezzel hivatalosan is elkezdődött a június 8-ára kiírt előrehozott parlamenti választások valójában már hetek óta folyó kampánya. A brit törvények értelmében az alsóház a választások előtt 25 munkanappal feloszlik.

Theresa May miniszterelnök április 18-án jelentette be váratlanul, hogy június 8-án előrehozott választásokat tartanak.

A jelenlegi választási törvény öt évben rögzíti a parlament mandátumát, vagyis a 2015-ös választások után 2020-ban lett volna esedékes az újabb választás. A törvény szerint ez azonban felülírható, ha az alsóházi képviselők kétharmados többséggel megszavazzák a soron kívüli választásokat. Az alsóház May bejelentése után ennél is nagyobb arányban hagyta jóvá az előrehozott választásokat.

May azzal indokolta az előrehozott választásokat, hogy erőteljesebb választói mandátummal szeretné elkezdeni a brit EU-tagság megszűnéséről való tárgyalásokat az Európai Unióval. A kormányfő indoklásában szerepelt az is, hogy az ellenzék igyekszik akadályozni a Brexitet, kihasználva a Konzervatív Párt csekély, a többi frakció létszámához képest mindössze 17 fős alsóházi többségét, és ezért is szükséges a megerősített mandátum.

London, 2017. március 22.
Rendőrautók állnak a brit parlament épületénél, ahol lövöldözés történt 2017. március 22-én. Az első jelentések több sebesültről szólnak, a parlament és a vele szomszédos képviselőház épületét a rendőrség kiürítette. (MTI/AP/Victoria Jones)
Fotó: MTI/AP/Victoria Jones

May szerdán felkeresi a Buckingham-palotában II. Erzsébet királynőt, akit értesít a parlament feloszlásáról és a választási kampány hivatalos elkezdődéséről. A kormány a helyén marad a választások napjáig, de a továbbiakban a kabinet tagjai sem képviselők. A felső kamara, a nem választott tagokból álló Lordok Háza tovább funkcionál, de csak korlátozott jogkörökkel.

A Munkáspárt megrázza a pofonfát

A legnagyobb brit közvélemény-kutatók vizsgálati eredményeit átlagoló szakértői testület, a Britain Elects modellje szerint jelenleg a választók 46,1 százaléka voksolna a kormányzó Konzervatív Pártra, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt támogatottsága 27,3 százalék.

A nem arányos, “az első mindent visz” elven alapuló brit választási rendszerben az ilyen mértékű különbség azt jelenti, hogy ha ez a megoszlás érvényesül a június 8-ai választásokon, a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának létszámfölénye az összes többi frakció együttes létszámához képest jóval meghaladná a százat.

A Konzervatív Párt választási győzelmét a brit fogadóirodák is gyakorlatilag tényként kezelik. Az egyik legnagyobb hálózat, a Betfair jelenleg 1/9-es esélykiírással – 90 százalékos valószínűséggel – kínál fogadást arra, hogy a konzervatívoknak lesz többségük az új alsóházban. A cég a Munkáspárt győzelmére 43/1-es esélyt írt ki – ez 2 százalékot alig meghaladó valószínűségnek felel meg.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.