Gazdaság
President Trump and Chancellor Angela Merkel of Germany, held a joint press conference in the East Room of the White House, on Friday, March 17, 2017. (Photo by Cheriss May/NurPhoto)

Trump mégis inkább az EU-val köthet kereskedelmi megállapodást London helyett

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 04. 22. 13:09

Szombati brit sajtóértesülés szerint az amerikai kormány Nagy-Britannia helyett először mégis inkább az Európai Unióval kötne szabadkereskedelmi megállapodást, jóllehet Donald Trump amerikai elnök még nemrégiben is azt ígérte, hogy London lesz "a sor elején", amikor az Egyesült Államok kétoldalú nemzetközi kereskedelmi egyezményekről kezd tárgyalásokat.
Korábban a témában:

A The Times című konzervatív brit napilap washingtoni és berlini forrásainak egybehangzó beszámolói szerint Angela Merkel német kancellár legutóbbi washingtoni látogatásán meggyőzte Trumpot arról, hogy az Egyesült Államok és az EU közötti kereskedelmi tárgyalások egyszerűbbek, mint ahogy az amerikai elnök eddig gondolta.

A brit lap forrásai szerint az amerikai kormány ennek eredményeként “felismerte”, hogy az EU-val kötendő szabadkereskedelmi megállapodás – amely vámmentes kétoldalú áru- és szolgáltatás-kereskedelmet tenne lehetővé – fontosabb az amerikai érdekek szempontjából, mint az, ha Washington a brit EU-tagság megszűnése után csak Londonnal kötne ilyen egyezményt.

A The Times forrásai szerint ennek alapján akár a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP) szóló – Trump győzelme után jegelt – tárgyalások is újrakezdődhetnek, vagy egy új megállapodás-tervezet is napirendre kerülhet. Az Európai Unió az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partnere:

tavaly 270 milliárd dollár értékű amerikai export irányult az EU-piacokra, az EU amerikai exportjának értéke 417 milliárd dollár volt.

Ugyanebben az időszakban az Egyesült Államok 55 milliárd dollár értékben exportált a brit piacra, az Amerikába irányuló brit export 54 milliárd dollár volt.

Obama is az EU mellett tört pálcát

Barack Obama, az előző amerikai elnök tavaly áprilisi londoni látogatásán gyakorlatilag kizárta, hogy a brit EU-tagság megszűnése esetén Nagy-Britannia gyorsan kedvezményes kétoldalú kereskedelmi megállapodásra juthatna az Egyesült Államokkal. Obama annak idején kijelentette: Washington az Európai Unióval folytatott kereskedelmi tárgyalásokra összpontosítja figyelmét, Nagy-Britannia pedig “a sor végére kerül”, ha távozik az unióból.

A brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott népszavazáson a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt.
Donald Trump viszont már az amerikai elnökválasztási kampányban hangsúlyozta, hogy ha bejut a Fehér Házba, akkor Nagy-Britannia “nem a sor végére, hanem a sor elejére kerül” az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásokon, és ezt elnökként is többször megígérte.

A The Times szombati beszámolója szerint azonban Angela Merkel “állhatatossága” meggyőzte Trumpot, hogy e véleményén változtatnia kell. A brit lap forrásai szerint a Fehér Házban tartott megbeszéléseken az amerikai elnök “tízszer kérdezte meg” a német kancellárt, hogy lehet-e tárgyalásokat kezdeni a kétoldalú kereskedelmi megállapodásról, és Merkel “tízszer szögezte le”, hogy az Egyesült Államok csak az EU-val köthet ilyen egyezséget. “Tizenegyedszerre Trump végre fogta az üzenetet”, és kijelentette, hogy “hát akkor Európával kötünk üzletet” – fogalmazott a The Timesnak névtelenül nyilatkozva egy magas rangú német politikus.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. április 12.
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló javaslat szavazása előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. április 12-én. Az Országgyűlés visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást, a javaslatot a képviselők 163 igen szavazattal, 2 nem ellenében és 11 tartózkodás mellett fogadták el.
MTI Fotó: Kovács Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.