Nagyvilág

Mattis: Szíriának vannak még rejtegetett vegyi fegyverei

A szír kormány titokban megtartotta a vegyi fegyvereit, és elrejtette a szórásukhoz használt repülőgépeket – ezt Jim Mattis, az Egyesült Államok védelmi minisztere jelentette ki izraeli látogatásán.

Mattis közel-keleti körútjának Tel Aviv-i állomásán izraeli kollégájával, Avigdor Liebermannal tekintette át a szíriai helyzetet.

A nemzetközi közösségnek nem lehetnek kétségei, Assad szír elnök a tiltás ellenére elrejtette, és megtartotta a halálos vegyi anyagokat – mondta Mattis, bár állításával kapcsolatban a Washington Post tudósítása megjegyzi, hogy nem mutatott be egyetlen bizonyítékot sem.

Az Egyesült Államok április 7-én rakétatámadást indított Sayrat repülőbázis ellen, miután Szíria 100 embert megölve kémiai fegyvereket vetett be Idlib tartományban. Az áldozatok között volt 30 gyermek is.

Izraeli források szerdán jelezték, hogy Assadnak továbbra is van „néhány tonna” vegyi fegyvere, pedig ígéretet tett az általa birtokolt készletek teljes megsemmisítésére. Az nem derült ki, hogy az izraeli katonai forrás szarinról vagy klórgázról beszélt. Az április 4-i támadásnál a vizsgálatok szerint szarint használtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik