Nagyvilág

Fegyveres incidens a török népszavazáson – ketten meghaltak

Megkezdődött vasárnap reggel Törökországban az elnöki rendszer bevezetéséről szóló népszavazás, az ország keleti felében helyi idő szerint 7 órakor megnyitották a szavazóhelyiségeket. A voksolás alatt a DHA hírügynökség jelentése szerint tragikus incidens játszódott le a délkeleti Diyarbakir tartományban egy szavazóhelyiségnél. Többen összeszólalkoztak, és a vitában szúró-, illetve lőfegyverek is előkerültek. Az összetűzésben hárman megsebesültek, és közülük ketten később belehaltak sérüléseikbe.

Tizennyolc olyan alkotmánymódosításról döntenek a választópolgárok, amelyeknek értelmében nem a miniszterelnök, hanem a mindenkori államfő lenne a végrehajtó hatalom feje az országban, a kormányfői tisztség meg is szűnne.

A referendumon 55,3 millió belföldön élő és nem egészen 3 millió külföldön élő török adhatja le voksát.

Recep Tayyip Erdogan török elnök célja évek óta a kormányzati berendezkedés megváltoztatása. Azt állítja, hogy ez nem az ő személyes céljait szolgálja, hanem az elnöki rendszer erősebbé és biztonságosabbá tenné országát.

Erdogan vasárnap délelőtt Isztambulban adta le szavazatát, és meggyőződését fejezte ki, hogy a nép a “gyors fejlődésre” fog szavazni.

A legutóbbi közvélemény-kutatások nagyrészt az alkotmánymódosítás mellett szavazók szűk, 51-52 százalékos győzelmét vetítik előre, köztük a kemalista ellenzéki Köztársasági Néppárthoz (CHP) közeli Gezici nevű cég is. Egyúttal van olyan felmérés, amely 60 százalék feletti eredményt jósol a támogató szavazatoknak.

A népszavazás tétjéről bővebben itt írtunk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik