Nagyvilág

Receptvisszaélésekkel és szexkereskedelemmel vádolták korábban a repülőről lerángatott orvost

Hatalmas felháborodást váltott ki világszerte, de különösen az Egyesült Államokban, hogy a United Airlines egyik belföldi járatáról biztonsági őrök rángattak le egy érvényes jeggyel rendelkező utast. Mint korábban írtuk, az az egyébként nem ritka eset fordult elő, hogy a légitársaság több jegyet adott el egy járatra, mint ahány hely van rajta, arra számítva, hogy biztosan lesznek olyanok, akik lekésik a gépet, vagy úgy döntenek, hogy mégsem utaznak.

A United 3411-es járatára azonban az összes jegyvásárló fel akart szállni, legalábbis többen, mint ahány ülőhely van a gépen. A társaság ezért találomra próbált meg leparancsolni utasokat a gépről, akiket majd a következő járattal indítottak volna útra. Köztük volt egy David Dao nevű orvos is.

Dr. Dao ragaszkodott hozzá, hogy elrepüljön a géppel, többek között arra hivatkozott, hogy várják a betegei. A légitársaság biztonsági őrei, megunva a makacskodását, a karjainál ragadták meg a férfi, és szó szerint lerángatták a gépről. A horrorisztikus jelenetről több videofelvétel készült, és lefotózták Dao véres arcát is, amikor végül mégis visszaülhetett a gépre.

A TMZ utánanézett, hogy ki is pontosan Dr. Dao. Azt írják az orvost 2005-ben 98 rendbeli visszaéléssel vádolták meg, mert szabálytalanul írt fel fájdalomcsillapítókat. Később hat rendbeli visszaélés miatt el is ítélték, öt év próbaidőt kapott, az orvosi engedélyét pedig tíz évre bevonták Kentucky államban.

Dao prostitúciós vádakkal is állt bíróság előtt, mert állítólag szexuális szolgáltatásokért cserébe írt fel recepteket. Ebből ő mindössze annyit ismert el, hogy egyszer egy kolléganőjének, akinek korábban pénzt adott kölcsön, megengedte, hogy szexszel törlesszen.

Azt az amerikai bulvárlap elismeri, hogy Dao múltjának semmi köze ahhoz, ahogy a United biztonsági emberei bántak vele. Egy régi kollégája mondott annyit az orvosról, hogy Dao a betegességig makacs típus.

A botrány, ami alig egy héttel az után következett, hogy két cicanadrágos lányt nem engedtek fel egy United gépre, alapos károkat okozott a légitársaságnak. A Gizmodo információja szerint, United 22,5 milliárd dolláros tőzsdei értéke több mint 750 millió dollárnyit zuhant, rögtön az után, hogy a Dao lerángatásáról készült videó elterjedt az interneten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik