Nagyvilág

Erőszakkal rángatták le az utast a repülőről – videó

Csak azért, mert a légitársaság saját alkalmazottainak kellett a helye.

Erőszakkal leszállítottak két utast Chicagóban a United Airlines Kentuckyba tartó repülőgépéről, csak azért, mert kellett az ülőhely a légitársaság alkalmazottainak.

A United több jegyet adott el a járatra, mint ahány utas beszállására számított, így nem maradt hely azon alkalmazottaknak, akiket ezen a gépen el akarnak vinni. Ilyenkor az a gyakorlat, hogy megkérdezik az utasokat, ki hajlandó önként elutazni egy későbbi géppel, de nem jelentkezett senki. Ekkor a biztonsági őrök kiválasztottak egy idősebb, ázsiai származású amerikai állampolgárságú férfit és a feleségét, és felszólították őket, hogy szálljanak le.

A férfi ennek nem akart eleget tenni, azt mondta, orvos és sietnie kell a betegeihez.

Ekkor a biztonságiak megragadták, a fejét az ülés fejtámaszának ütötték, majd leszorították a folyosó padlójára és hátán húzva vitték ki a repülőgépből.

Az utasokat sokkolta az eljárás. A történteket videóra vették, a képek elárasztották az internetet és az amerikai televíziókat.

A légitársaság ugyan bocsánatot kért, de hozzátette, mivel az utas annak ellenére sem volt hajlandó leszállni, hogy felajánlottak nekik egy másik járatot vagy utalványt, „kénytelenek voltak” leszállítani.

A légiforgalmi hatóság azonban azt közölte, hogy a biztonsági emberek nem az előírásoknak megfelelően jártak el. Vizsgálatot indítottak ellenük, aminek idejére felmentették őket a munkavégzés alól.

Amerikában gyakori és nem törvényellenes, hogy több repülőjegyet adnak el, mint ahányan felférnek a gépre, arra számítva, hogy néhányan úgysem érnek oda időben, vagy meggondolják magukat. Ha valaki hoppon marad, megkérik, hogy önként mondjon le az utazásról, vagy másik járatot, illetve utalványt kínálnak fel nekik. Ha a légitársaság egy órán belül másik járattal elviszi az utast, akkor kártérítés sem jár. Tavaly csak a 12 legnagyobb amerikai légitársaságnál 434 ezren voltak kénytelenek így lemondani az utazásról, a leggyakrabban a Delta Air Lines él a módszerrel. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik