Brüsszel, 2017. március 29.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke mutatja a Theresa May brit miniszterelnök által aláírt, a Lisszaboni Szerzõdés 50. cikkelyének aktiválását bejelentõ levelet brüsszeli sajtótájékoztatóján, amelyet Tim Barrow brit EU-nagykövettõl vett át 2017. március 29-én. Az 50. cikkely aktiválása hivatalosan elindítja a brit EU-tagság megszûnéséhez vezetõ folyamatot, kétévi idõtávlatot meghatározva a brit kilépés feltételeirõl szóló tárgyalásokra. (MTI/AP/Olivier Matthys)
Külföld

Hivatalosan is elkezdődött a Brexit

24.hu
24.hu

2017. 03. 29. 13:40

Korábban a témában:

Megküldte az értesítést a brit kormány a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, hivatalosan elindítva az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot – jelentette be szerdán Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva a brit kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokra.

Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról.

Ehhez azonban az Európai Unióban maradó 27 többi ország egyhangú beleegyezésére lenne szükség.

Theresa May brit miniszterelnök szerint a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásától Brüsszelben szerdán átadott értesítés azt jelenti, hogy

immár “nincs visszaút”, az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból.

Theresa May kijelentette: a brit EU-tagság megszűnése azt jelenti, hogy a brit törvényeket a jövőben “nem Brüsszel, hanem a londoni, az edinburghi, a belfasti és cardiffi parlamentek” hozzák.

London, 2017. március 29.
Theresa May brit miniszterelnök távozik a londoni kormányfõi rezidenciáról, a Downing Street 10-bõl 2017. március 29-én, egy nappal azután, hogy aláírta a Lisszaboni Szerzõdés 50. cikkelyének aktiválását bejelentõ levelét, amely az EU-tagság megszûnésének folyamatát szabályozza. May a mai napon az alsóházban bejelenti a cikkely aktiválását, hivatalosan elindítva a brit EU-tagság megszûnésének feltételeirõl szóló tárgyalássorozatot. (MTI/EPA/Andy Rain)

Hozzátette ugyanakkor, hogy a brit kormány a kilépési tárgyalások korai szakaszában megállapodást szeretne elérni az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálásáról, de ezzel egy időben, viszonossági alapon egyezségre akar jutni az EU-tagállamokban élő britek jogosultságainak garantálásáról is.

A brit miniszterelnök elmondta azt is, London továbbra is az EU-tagországok szoros és elkötelezett szövetségese marad, annál is inkább, mivel

a világnak most nagyobb szüksége van a liberális demokrácia Európában honos értékeire, mint valaha,

és az Egyesült Királyság is magáénak vallja ezeket az értékeket.

Theresa May hangsúlyozta azt is, hogy a brit kormány “merész és nagyra törő” szabadkereskedelmi egyezmény megkötését javasolja az Európai Uniónak.

A kárelhárításról

szólnak majd az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséről szóló tárgyalások, a cél az EU állampolgárai, vállalatai és tagállamai által elszenvedett veszteségek minimalizálása – jelentette ki szerdai sajtóértekezletén Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testület vezetője bejelentette, pénteken javaslatot tesz azokra az iránymutatásokra, amelyek alapján Michel Barnier, az Európai Bizottság által kinevezett Brexit-ügyi főtárgyaló el fog eljárni a kiválási tárgyalások során.

Ezen iránymutatásokról az Egyesült Királyság távozása után is bennmaradó tagországok vezetőinek kell megegyezniük az április 29-i csúcstalálkozójukon. A bizottság ezt követően tesz majd javaslatot a tárgyalások megkezdésére, amit még a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Egyelőre még semmi nem változott az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséhez vezető folyamat megindításával, a kilépés pillanatáig érvényesek maradnak a szigetország szerződéses jogai és kötelezettségei – hangsúlyozta Tusk.

 Azt kívánjuk, bárcsak ne lépne ki az Egyesült Királyság, de van egy pozitív oldala is a Brexitnek, mégpedig az, hogy eltökéltebbé és egységesebbé tette a huszonheteket

– jelentette ki sajtótájékoztatóján az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testület vezetője.

Hozzátette, ennek ellenére sem Brüsszelben, sem Londonban nincs értelme úgy tenni, mintha ez egy vidám nap lenne.

Az Európai Unió 27 megmaradó tagállama

jól felkészült a brit uniós tagság megszüntetésére (Brexit), és erős mandátummal ruházza fel az Európai Bizottságot a londoni vezetéssel hamarosan kezdődő tárgyalásokra – mondta Sigmar Gabriel német külügyminiszter szerdán Berlinben.

 Tudjuk, hogy mit akarunk, világos és alaposan kidolgozott tárgyalási pozíciónk van

– tett hozzá a német diplomácia vezetője a brit távozási szándék hivatalos bejelentése után tett nyilatkozatában.

Sigmar Gabriel hangsúlyozta: a tárgyalásokat a brüsszeli bizottság részéről vezető Michel Barnier és csapata biztos lehet abban, hogy

Németország teljes erővel támogatja őket közös érdekeink érvényesítésében.

Elmondta azt is, a jövő heti londoni bemutatkozó látogatásán is aláhúzza majd, hogy Berlin mindenben támogatja a Brexit-ügyi főtárgyalót és szakértőit a brit távozásról rövidesen kezdődő egyeztetéseken, amelyek sora “egyik félnek sem lesz könnyű”.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.