Nagyvilág

Törvénybe foglalják, hogy ukránul kell beszélni az ukrán tévében

A javaslattal a sajtó „eloroszosodásának” szabnának gátat, eközben a kárpátaljai magyarok a nyelvhasználati jogaikért tiltakoznak.

Ukrajnában a jövőben az országos tévéadók adásidejének 75 százalékában, a helyi tévék és a rádiók adásidejének pedig felében ukrán nyelvű műsorokat kell sugározni – szögezi le egy törvénytervezet, amely még a parlament és az elnök jóváhagyására vár.

Jelenleg az ukrán sajtóban, az interneten és a szolgáltatói szektorban is az orosz a legtöbbet használt nyelv, a kelet-ukrajnai konfliktus és a Krím megszállása azonban kiélezte az ellentéteket. A kijevi kormány arra hivatkozik, hogy több évtizednyi szovjet uralom után meg kell védeni az ukrán nyelvet.

A törvénytervezet azt is előírja, hogy az orosz nyelvű tévéműsorokat ukránul kell feliratozni, noha nem nagyon találni embert Ukrajnában, aki ne értene oroszul. A javaslat bírálói szerint azonban ez nem fogja megszerettetni az ukrán nyelvet.

A legnépszerűbb ukrán tévécsatorna, az Inter műsorainak nagy részét orosz nyelven sugározza. Nyilatkozatuk szerint a javaslat sérti azon ukránok millióinak jogait, akiknek orosz az anyanyelvük. Egy másik népszerű tévécsatorna, az 1+1 igazgatója azonban kiállt a törvény mellett, történelminek nevezve azt.

Ukrajnában azok a tévéműsorok sem ritkák, amelyekben a vendégek egyszerre beszélnek oroszul és ukránul. Ezeknél a műsorvezető által használt nyelv lesz a mérvadó. Tavaly azt is törvénybe foglalták, hogy a rádiókban legalább negyed részben ukrán nyelvű zenét kell sugározni, és kitűzték, hogy 2018-ra 35 százalékra növeljék ezt az arányt.

Bár a hírlapok kevesebb mint 35, a magazinok kevesebb mint 25 százaléka jelenik meg ukrán nyelven, az oktatásban épphogy az ukrán nyelv dominál, az iskolák több mint 91 százalékában ukránul folyik az oktatás.

Eközben a kárpátaljai magyar szervezetek a kisebbségek nyelvhasználati jogainak korlátozására irányuló nyelvtörvénytervezetek ellen tiltakoznak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke 65 ezer aláírást adott át Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzónak pénteken Ungváron. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség szerint a törvénytervezetek a kárpátaljai magyarság és a többi nemzetiség nyelvhasználati és anyanyelvű oktatási jogainak korlátozásával fenyegetnek.

A kárpátaljai magyarság képviselőit a kormányzó biztosította arról: minden tőle telhetőt megtesz, hogy az ukrán parlament ne fogadja el a „dilettánsok, jogi szöveget soha nem olvasott egyének által összefércelt” tervezeteket, és találkozni fog Porosenko elnökkel, akinek átadja a magyar szervezetek nyilatkozatát.(BBC, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik